Filatelista

Поводом стогодишњице избијања устанка ЗЈПТТ емитоваће 9. јула једну пригодну марку од 1,20 динара у укупном тиражу од 1,000.000 примерака. Као мотив за марку узета је слика Ферда Кикереза „Херцеговачки устаници у заседи", која се чува у Историјском музеју Хрватске у Загребу, а припремио ју је за штампу академски сликар из Београда Андрија Миленковић. Марка је штампана у заводима „Наглзоп апа зопз“ у Лондону, техником петобо)!не хелиогравуре у табачићима од 9 комада.

Доплатна марка недеље солидарности

Тенерални директор ЗЈПТТ донео је решење о пуштању у промет обавезне доплатне марке поводом Недеље солидарности. Нацрт академског сликара из Београда Драгише Бабића који симболизује велики земљотрес у Скопљу 1963. прихваћен је као мотив ове марке коју је по номинали од 30 пара и у укупном тиражу од 5,000.000 примерака штампао Завод за израду новчаница у Београду.

Марка ће бити пуштена у промет 15. јула, а у обавезној упо треби ће бити од 26. јула до 1. августа 1975. године.

* ж *

Из Бироа за поштанске марке и издавачку делатност ЗЈИТТ добили смо обавештење да ће негде на јесен бити емитовано једно пригодно издање марака које није било обухваћено емисионим планом. Реч је о издању поводом године европског архитектонског наслеђа, које ће имати три вредности. Номинала ових марака за сада још није најављена.

НОВЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ЦЕЛИНЕ

Е зна 3 : Према информацијама ПТТ Весника, 1. | маја пуштен је у продају нови масовни коверат са вредносном ознаком од 1,20 динара као код планираног издања за 1. ХТ 1975. поводом стогодишњице Црвеног крста у Југославији. Према фотосу објављеном у ПТТ С MI Веснику, коверат је обичан, без икаквог до:

штампаног текста.

Овај коверат — целину нисмо успели до сада да пронађемо ни на једној пошти у Београду, нити да га видимо употребљеног. Уместо тога, наншли смо само на коверте са доштампаним приголним цртежима који су продавани на Међународној конференцији Црвеног крста у Београду. Поред утиснуте пригодне марке од 1,20 динара поводом стогодишњице Црвеног крста у Југославији, опи коверти имали су доштампан и пригодни цртеж поводом одржавања конференције, односно пригодни цртеж поводом стогодишњице Црвеног крста у Југославији. Коверти су продавани искључиво на конференцији, по цени од 3,50 динара. Дакле по трострукој номинали. За сада нам није позната права природа доштампаних цртежа, но судећи по неким информацијама не ради се о чисто приватној доштампи од стране Црвеног крста.

Од ових коверата познати су већ и примерци са грешкама на вредносној ознаци, која је штампана у четворобојном офсету Картонке „Авала“ у Београду. Код неких коверата недостаје црвена боја, код неких тамноплава, а познати су и примерци са јако помереном сивом бојом.

12