Filatelista

KATALOG CELINA (prilog katalogizaciji masovnih koverata)

___ __________________________ __ ·_— - —- - ----·- — ~

Zbog nedostatka prostora, prilikom obrade masovnih koverata Jugoslavije u Filatelisti br. 155 izostavljen je uvodmi deo i katalogizacija prigodnih i propagandnih izdanja dopisnih karafa i masovnih koverata pojedinih direkcija.

Tekst objavljujemo ovom prilikom, na strahama 13 — 14 # 31 — 32, sa molbom da ga čitaoci sami priključe obradi masovnih koverata Jugoslavije, i fo na faj mačih Što će katalogizaciju objavljenu u broju 155 ubaciti između strana 14 i 31 ovog broja.

1 ___________________________________ ==

MASOVNI KOVERTI JUGOSLAVIJE

Područje koje obrađuje ovaj deo Kataloga celina „fFilateliste”, područje masovnih koverata Jugoslavije, zahteva znatno obimnija i detaljnija uvodna objašnjenja od svih ostalih naših područja, zbog svoje izrazite raznovrsnosti i zanimljivosti, sa kojom na području celina može da se meri samo izdanje karata sa motivom Autoputa, a u našoj filateliji uopšte, možda samo izdanje „Verigara”.

Masovni koverti (koverti za unutrašnji saobraćaj sa vrednosnom oznakom koja odgovara pismu prve stope težine u običnom saobraćaju) kao zasebna vrsta celina uvedeni su u Jugoslaviji dosta kasno, 1. novembra 1948. godine, rešenjem Ministarstva pošta br. 8167 od 18. oktobra 1948. godine.

Prvo izdanje masovnih koverata, a delimično i drugo, pokazuju znatnu jednoobraznost u pogledu kvaliteta, načina i mesta izrade, izuzev neizbežnih varijacija boje pri raznim štampanjima. Štampana su u Državnoj markarnici u Beogradu, tehnikom ofseta, na kovertama dimenzija 155 % 100 mm, па žućkastom do bledožutom, glatkom ili rapavom papiru. Već krajem upotrebe drugog izdanja, počinju da se javljaju primetna odstupanja koja su rezultat izrade koverta u dve različite štamparije, praksa koja kasnije postaje stalna.

Od oktobra 1949., kada se prvi put javljaju dve ili više štamparija pa sve do danas, masovni koverti Jugoslavije štampaju se ma više mesta i u više različitih štamparskih tehnika. Glavni centri štampanja su Beograd, u kome je ovaj posao preuzela Kartonka „Avala”, i Zagreb, u kome štampanje masovnih koverata i opremu vrši „Lipa Mill”. Zbog prezauzetosti poslovima u pojedinim momentima, ove dve štamparije i papirnice ustupale su poslove štampanja svojim komi tentima, dok su opremu (doradu) koverata same vršile. Glavni komitenti bili su:

A) U Beogradu:

— Kartonka „Avala”; svi koverti po pravilu štampani u ofsetu. — Štamparija PTT; koverti štampani u knjigotisku. — Državna markarnica (samo izuzetno); štampano u ofsetu.

. U 1971. štampanje je povereno i štampariji „Mladost” iz Ćuprije: 13