Filatelista

.Komitenti Kartonke „Avala” vršili su po pravilu usluge štampanja, dok je doradu (sečenje i lepljenje) vršila sama Kartonka, te su koverti jednoobraznog kroja i formata. Bočni preklopi su oštri (špicasti), a dimenzije koverta su 155 x 100 m (do 1953.), 155 X 102 (od 1953. do 1958.), 150% 105 mm (1958—61) 150 x 107 mm (1961—71), i 161 X 115 odnosno 152 x 105 mm (od 1971. do danas).

B) U Zagrebu:

— „Lipa Mill; štampano po pravilu u knijgotisku,

— Nakladni zavod Hrvatske; koverti štampani u knjigotisku,

— Štamparija „Ognjen Prica”; koverti štampani u ofsetu.

— Izuzetno kod izdanja iz 1950. (Tito), angažovana je i jedna ljubljanska štamparija, verovatno Ljudska tiskarna, koja je izvršila i doradu koverata (bočni preklopi oštri umesto obli).

Koverti „Lipe Mill imaju oble bočne preklope, a dimenzije im se razlikuju od beogradskih 1 iznose 155 X* 105 mm. (do 1953. godine), 1 ЕН mm (1953—69.) 157 Х 105 тт (1969—71) 1 156%Х 105 mm (о 71.).

Koverti štampani u oba centra pokazuju još po dve interesantne varijante, u prvo vreme posebno naručene od strane GDP, i to jedna sa postavom od različito obojenog pelir papira, a druga bez postave, kasnije sa štampanim tonom u različitim bojama i različitog oblika.

Mada bi pojedini principi katalogizacije možda zahtevali obimniju ı detaljniju obradu, priređivač je, uz konsultaciju grupe saradnika, stao na stanovište da se kao posebni kataloški brojevi registruju samo oni koverti koji su štampani različitim tehnikama štampe ili pokazuju bitnije razlike u crtežu vrednosne oznake, a da se razlike koje postoje između beogradskih i zagrebačkih štamparija u pogledu dimenzija ili postave koverta registruju samo kao varijante. Osnovni razlog ovakvom stavu leži u želji da se izbegne opasnost od zapadanja u previše specijalizovanu katalogizaciju, sa mnoštvom osnovnih broјеуа Која bi od ovog, inače neobičnog interesantnog polja mogla odbiti jedan broj sakupljača.

х х *

Prvo izdanje masovnih koverata štampano je sa jedinstvenim tekstom za celu teritoriju Jugoslavije, i to latinicom u ekavštini. Vrednosne oznake nose lik maršala Tita i motive iz poljoprivrede (žetva) i ribarstva. Na adresnoj strani nalaze se četiri adresne linije (tri kratke ı jedna duga) od neprekidnog teksta »Ministarstvo pošta FNRJ« i reč „POŠTA”, a na polečini napomena, štampana petitom:

„Adresu ireba napisati čitko jer to ubrzava: otpremu pošiljke; kod adresovanja pošiljke za gradove označi uvek i rejon, ulicu, broj kuće ı broj stana a kod pošiljke za selo označiti i nadležnu poštu”.

Kod prvog izdanja razlikuju se dva osnovna štampanja, ı to prvo sa tekstom kao gore, bez zapete iza reči „čitko” i „stana, ı drugo sa zapetama iza ovih reči.

Kod II štampanja postoje dve varijante: a) sa nepravilnim zapetama, naknadno jetkanim (ecovanim) na originalnoj ploči, i b) sa pravilnim zapetama — štampano novom pločom.

14