Filatelista

освајани. Мала, али тада највећа слободна територија окупиране Европе, Ужичка република обухватала је ослобођене градове и насеља: Крупањ, Лозница, Ковиљача, Ивањица, Ариље, Пожега, Гуча, Торњи Милановац, Чачак и друга. Немачке оружане снаге блокиране су у Краљеву, Крагујевцу, Ваљеву и Шапцу а делови јужне Србије и окупирани градови преузимали буктињу устанка.

Мвиђајући све већу ратну опасност слободарског народа Србије, немачка команда у Београду формира владу „народног спаса" тенерала Милана Недића и других издајника. Формира јединицу за јединицом, формацију. за формацијом, користи техничке резерве бивше државе и свим снагама јуриша на младу Ужичку републику. Успело им је да закоче буран развитак устанка, да га три године пребацују из једног дела земље у други али им никада није пошло за руком да га угасе, јер ова земља сељака и опанака, како рече песник, не зна за компромисе слободе, за издају.

АИ

у Београду је 28. јуна 1975. године потписан Друштвени договор о стварању

КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА РЕПУБЛИЧКИХ И ПОКРАЈИНСКИХ ФИЛАТЕЛИСТИЧКИХ САВЕЗА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Седиште Одбора за наредне три године је у Београду (Сремска Б/У) при Савезу филателиста Србије — као Савезу домаћину. Председник Координационог одбора је Димче Беловски, делегат Савеза филателиста Србије.

Представници КО су одржали први састанак са генералнмм директором 3ЈПТТ и директором Бироа за поштанске марке и издавачку делатност, упознали их са стварањем одбора, његовим задацима и овлашћењима као и најважнијим питањима која би требало решавати. Генерални директор 3ЈПТ! друг Првослав Васиљевић поздравио је ову акцију филателиста и изразио наду да се питања о којима се-разговарало могу успешно решавати на обострану корист.