Filatelista

НОВЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ МАРКЕ

Конференција о европској безбед: ности и сарадњи

~ част Конференције о еврог ској безбедности и сарадњи, која је ове године у Хелсинкију оку пила највише представнике изтридесет и пет европских земаља, Канаде и САД, Заједница југословенских ПТТ пустила је у продају 10. октобра две пригодне марке ОА 320 и 8,00 динара у тиражу Од | 1,250.000 односно 750.000 комада.

Мотив на обе марке је илентичан и састоји се од речи „ЕВРОПА" са стилизованом сликом голуба као симбола мира и сарадње. Ликовно решење и графичку обраду марке дао је академски сликар из Београда Андрија Миленковић, а у табацима од 9 примерака, техничком четворобојног офсета штампао их је Завод за израду новчаница у Београду.

Истога дана пуштен је у продају и један коверат првог дана по цени од 2,50 динара.

Стогодишњица Шрвеног крста у Тугославији

Прво друштво Црвеног крста на територији Југославије основано је 1875. године на Цетињу, да би већ фебруара 1876. било основано и Српско друштво Црвеног крста. Убрзо потом, друштва Црвеног крста оснивају се и у другим југословенским земљама.

Поводом прославе стогодишњице Црвеног крста у Југославији, Заједница југословенских ПТТ пустила је у продају 1. новембра две пригодне поштанске марке од 1,20 и 8,00 динара у тиражу од 1,050.000 односно 250.000 комада.

На првој вредности приказана је јубиларна ознака 100", знак Црвеног крста и контуре Југославија, а на другој је на симболичан начин репрезентована делатност ове хуманитарне органи зације.

Уметничку и графичку обраду марака дао је академски CAM: кар из Београда Андрија Миленковић, а у табацима од 9 марака, техником четворобојног офсета, штампала их је VEB Deutsche Wertpapier Druckerei 3 Aajmimra, ДАР Немачка.

Истога дана пуштен је у промет и пригодни коверат првог дана по цени од 2,50 динара.

Социјално сликарство за Дан Републике

М част прославе Дана Републике, настављајући више година дугу праксу, Заједница југословенских ШТТ пустиће у промет 28.

8