Filatelista

koja u prevodu znači »Mali dragulj«. Jahta je bila luksuzno Opremljena, sa automatskim pilotom i dva dizel motora, a već 1934. prodata je Miltonu Bekonu, da bi je 1941. rekvirirala mornarica. Sve do kraja rata, uz jedan brodolom i opravku, »Mali dragulj« služio je Као patromi brod u Perl Harburu, da bi 1946. bio prodat kao višak iz ratne rezerve. Konačno, jedan doktor iz Honolulua otkupio sa je 1952. i iznajmio kapetanu »Dasti« Mileru. Pune tri godine kapetan Miler uspešno je vodio brod na komercijalnim putovanjima po Južnom moru, sve dok sa oktobra 1955. nije zadesila zagonetna sudbina. Sudbina koja donekle podseća na slučaj broda »Mari Celesta«, koji je 1872.

pronađen potpuno napušten па Atlantiku, kako plovi pod punim jedrima. Ipak, razlika postoji, jer je tovar na »Mari Celesti« bio netaknut, a sto u trpezariji postavljen za ručak posade.

Misterija »Malog dragulja« objaŠnjavana je na različite načine, a umetnik E. V. Roberts, koji je kreirao marke, prihvatio je teorlju o napuštanju broda zbog jake bure. No, obzirom na nestanak celokupnog tovara ova teorija ne čini se potpuno uverljivom, Kao ni osfale. O zagoneci napuštanja »Malog dragulja«, nestanku tovara i velikom udaljieniu od mesta na kome je trebalo da se nalazi još nije rečena zadnja reč, a čini se da nikada neće ni biti.

M. V.

А. Петров

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ У СИЖЕИМА БУГАРСКИХ ПОШТАНСКИХ МАРАКА

Георги Димитров — одважни борац против фашизма, истакнути "функционер међународног

ДИМИТРОВ

ГЕОРГИ

радничког и комунистичког по-

крета, вођа и учитељ бугарског народа и бугарске радничке класе омиљена је тема бугарских издавача марака и филателије. У досадашњим издањима са његовим ликом, а има их око 50, преко минијатурних уметничких дела графике одражен је скоро цео животни пут Гергија Димитрова — његова разнострана делатност као руководиоца и ортанизатора борбе бугарских

6

3 | Ја утош киаујич4а4

трудбеника против буржоаске власти, као функционера међународног покрета и као руководиоца нове, слободне Бугарске. Први пут се лик Георгија Димитрова појављује на поштанским маркама у данима жалости 1949. године, када су се бугарски трудбеници и светско радништво опраштали од свог верног сина, храброг друга и учитеља. То је такозвана _ „Серија жалости". Она се састоји од две марке 4 лева и 20 лева. На њима се види спокојно и одлучно лице Химитрова на фону развијених застава и ловорове гранчице симбола непролазне славе. Колектив уметника и графичара, који су имали за задатак да из раде марке за само 2—3 дана, постарао се да представи лик Георгија Димитрова онаквим, каквим га је запамтио народ. Нарочито је интересантна друга серија поштанских марака посвећена Георгију Димитрову,