Filatelista

ZANIMLJIVE GREŠKE NA MARKAMA SA MOTIVIMA FLORE I FAUNE

Pored uobičajenih, poznatih grešaka koje mogu nastati u svakom izdanju maraka, uglavnom zbog tehnike štampanja, u poslednje vreme se sve više pronalaze i greške u natpisima na markama flore ı faune iz celog sveta. Takve marke su počele u većem broju da se javljaju tek negde posle 1950. godine, u vreme kada se marke ove tematike uglavnom izdaju u višebojnoj štampi, sa latinskim nazivom i željom da se prikažu vrste i tipovi karakteristični za područje zemlje koja i izdaje te marke.

U ovom kratkom prikazu nemamo pretenzija da navedemo sve greške koje su dosada bile zapažene, već samo da na nekoliko odabranih primera prikažemo kakve se sve greške pojavljuju povremeno na markama koje prikazuju motive iz flore i faune, a koje izmiču i pored sve pažnje i kontrole koja se normalno primenjuje kod štampanja poštanskih maraka.

Kao prvi a verovatno najneobičniji i jedinstven slučaj, gde je bila pogrešna cela serija, navešćemo Peru, koji je 30. IX 1970. izdao seriju od pet međusobno povezanih maraka (2%2.50; 2x3.00 i 5.50 S). Namera je bila da se na markama prikaže morska fauna priobalnih voda Perua. Došlo je međutim do skoro neverovatne omaške: nijedna od prikazanih riba me odgovara nazivu otisnutom na marci. Prema podacima iz literature, sve reprodukovane ribe uzete su iz danske publikacije »Scandinavian Fishing Year-book« koja sadrži samo evropske ribe. Tako marka od 2.50 (Yv. 518) ne prikazuje peruansku vrstu Engranulis ringens, već evropskog inčuna Engraulis encrasicholus. Na drugoj marci od 2.50 S (Yv. 519) nije peruanski Merluccius Gayi peruanus, već evropski oslić Merluccius merluccius. Na avionskoj marci od 3.00 S (Yv. PA 264) nalazi se evropska sabljarka Xiphus gladiolus, a ne peruanska Xiphus gladius. Na sledećoj marci takođe od 3.00 S (Yv. PA 265) prikazana je tuna plavoperka, Thunnus thynnus, umesto vrste Thunnus albacares koja živi u toplijim vodama. Najinteresantnija u ovoj seriji je međutim greška načinjena na marci od 5.00 S (Yv. PA 266). Umesto jednog sisara — ušate foke, Otaria flavescens, koju Peruanci nazivaju morski vuk (lobo marino), prikazana je riba! Ona se u Evropi takođe sasvim slučajno naziva takođe morski vuk, Anarhichas lupus.

Takvi slučajevi, da natpis ne odgovara prikazanom objektu se najčešće i javljaju. Tako se jedna neobična greška pojavila na marki Rumunije u seriji flore iz botaničkih vrtova, izdate 20. VI 1971. god. Na marki od 55 b (Yv. 2616) kao naziv prikazanog cveta stoji »Life Jagra«. Pošto su nazivi na ostalim markama serije latinski, trebalo bi to isto pretpostaviti i za ovu vrednost. Biljka sa takvim nazivom, a radi se očigledno o nekoj vrsti krina, nije poznata. Verovatno je u pitanju neki hibrid, kreacija čuvenog američkog odgajivača krinova holandskog porekla Jana de Graaffa, čiji poznati hibridi su u baštovanstvu dobili naziv Jagra-hibridi odn. Jagra-krinovi. Prema tome natpis verovatno treba da glasi Lilium hybr. Jagra. |

Maldivska ostrva su 1974. god. izdala seriju od 8 maraka sa motivima flore, među kojima i marku od 50 L na kojoj je prikazana Poinciana regia (por. Caesalpiniaceae), a prema natpisu bi trebalo da prikazuje pocnsetiju (Poinsettia pulcherrima) iz porodice mlečika (Euphorbiaceae). Grešku može svako lako da uoči, jer se poensetija oko nove godine prodaje i kod nas u svim cvećarama, a okarakterisana је vatreno-crvenim vršnim listovima i vrlo ncuglednim sitnim žutim cvečtovima. Ni naša PTT nije imuna od grešaka. U izdanju Flora II od 25. V 1957. god. od 70 din., marka prema natpisu treba da prikazuje kaćunak, salep (Orchis morio), biljku iz porodice orhideja, čija krtola služi za izradu pića — salepa. Krtola prikazana na marci odgovara toj bilici, međutim cvet pripada jednoj drugoj vrsti orhideje: Orchis latifolia.

Neke greške mogle bi se u stvari smatrati i Šštamparskim greškama. Tako na pr. u seriji leptira koju je izdao Paragvaj 1973. god., na marki od 0,30 G (Yv. 1283) nalazi se natpis Amorphadido, a treba ustvari Amorpha dido. Ili slično na marci od 4 c (Yv. 142) Kukovih ostrva (Cook Islands) u velikoj seriji - и = Ноге 12 1967. сод., гтебкот је рам! Јокуапј (Мутрћаеа соегшеа) nazvan »Valter lilye umesto »Water lilye — vodeni krin. Greška je i ovde ispravljena izdavanjem nove markc sa ispravnim natpisom.

(9; ut

10