Filatelista

1. PIONIRSKA. FILATELISTIČNA RAZSTAVA

V BREŽICAH 20. 1. — 5. 12. 1978

FD. VERIGAR BREŽICE ST. 7

Поводом Прве филателистичке изложбе пионира у Брежицама и 35-годишњице Другог заседања АВНОЈ-а, Филателистичко друштво „Веригар" из Брежица, једно од најактивнијих у СР Словенији, издало је успео пригодан коверат са жигом.

Шаљући ову вест, филателисти из Брежица упућују Савезу филателиста Србије најсрдачније честитке поводом јубилеја и желе још више успеха у раду.

Крунослав Филипчић

< *

Једно од најстаријих филателистичких друштава у СР Србији и један од оснивача Савеза филателиста Србије је Филателистичко друштво „Ниш" из Ниша, Из архивских докумената сазнаје се да је Друштво основано 30. 1Х 1936. године, под називом Југословенски филателистички клуб — секција Ниш. 4. новембра 1937. године, са повећањем броја чланова, секција прераста у Филателистички клуб. Фебруара 1939. године приступа Југословенском филателистичком савезу и претплаћује се на часопис „Филателиста". 21. децембра 1940. године одржана је последња седница Друштва и тада се прекида свака активност нише ких филателиста.

После ослобођења, нишки филателисти обнављају рад свог Друштва и 1948. године учествују у формирању Савеза филателиста Србије. Усмеравано од Савеза, Друштво ради на окупљању што већег броја филателиста, нарочито из редова омладине. Филателисти — просветни радници у средњим школама образују филателистичке групе, где се млади упознају са филателијом и њеним друштвено-корисним карактером.

Друштво сарађује са другим клубовима у земљи, врши се размена марака, а честим узајамним посетама проширује се круг пријатеља међу филателистима. Поводом јубилеја и других значајних догађаја у Нишу, Друштво издаје пригодне коверте са жигом или организује мање изложбе, као што је била ове године, успешна и веома посећена, поводом Дана младости.

Иако без погодних просторија и других услова, рад Друштва се може оценити као успешан. Међутим, у Нишу, граду са близу 200.000 становника, привредном и универзитетском центру, нису искоришћене све могућности да филателија постане масовна активност и да се окупе и они филателисти, посебно омладинци, који још нису укључени у рад Друштва. У наредном периоду,

18