Filatelista

| a. Postaviti lampu na sto ili odgovarajući stalak ili drugu pogodnu podlogu i upraviti snop svetlosti na crni papir proizvoljne veličine (crni papir je najpogodniji zbog najveće apsorbcije svetlosti).

b. Čiodom obeležiti mesto na koje će se staviti marka koja se ispituje da bi se to mesto u mraku lakše pronašlo (ono treba da je u sredini snopa svetlosti UV-lampe).

c. Ugasiti lampu i ostati u mraku jednu do dve minute da bi se oči privikle na mrak.

d. Staviti marku na obeleženo mesto.

e. Zatvoriti oči i okrenuti glavu na drugu stranu, zatim upaliti lampu i držati je upaljenu nekoliko sekundi da bi evenutIni fosforni nanos na marki upio dovoljno UV-zraka.

f. Ugasiti lampu, premestiti marku na drugo, ranije pripremljeno mesto (ovo zbog toga što u žiži lampe i posle gašenja ostaje jedan deo UV-snopa) i otvoriti oči. Primetiće se svetlucanje cele ili dela površine marke, što je znak da na nioj postoji fosforni nanos. Trajanje te fosforescencije je od 2 do 5 sekundi za slabe a do 30 sekundi za jače i šire nanesen fosfor. Ukoliko fosfornog nanosa nema, neće se videti ništa.

Na priloženoj ilustraciji vidi se 16 različitih oblika fosfornog nanosa ma franko markama »Mariana« francuske PTT koje su sada u opticaju. Nekoliko modela UV-lampi i pribora za rad, prikazano je na ostalim ilustracijama. Naravno, UV-lampa se može napraviti i od priručnog materijala (UV-sijalica uvrnuta na stonu lampu i slično) jer su specijalne, filatelističke, UV-lampe dosta skupe.

Na kraju, pitanje — čemu poštanske marke sa fosfornim nanosom?

Poštanska marka je od momenta svog nastajanja imala striktno određenu namenu: njenom kupovinom i nalepljivanjem na poštansku pošiliku, pošilialac je davao do znanja pošti da je platio prenos pošiljke. Poništavanjem poštanske marke na pošiljki, pošta je priznavala da je poštarina plaćena i preuzimala ie obavezu isporuke pošiljke na naznačenu adresu. Enormnim povećanjem broja poštanskih pošiljki, dovedena je u pitanje brzina isporuke jer se poništavanje maraka vršilo ručno što je oduzimalo dosta vremena. Zbog toga su uvedeni automati za poništavanje maraka na pismonosnim pošilikama ali se često dešavalo da pismo bude žigosano s druge strane ili na adresnoj strani ali u suprotnom uslu od marke i slično. Automatu za poništavanje maraka je dodata foto-ultra violetna ćeliia i uređaj za postavljanje koverta u pravilan položaj, a na marku je stavlien fosforni nanos na koji automat reaguje. Tako js» rođena nova vrsta poštanskih maraka a filatelistima otvoreno još iedno polje istraživanja. Ručno žigosanje pismonosnih pošiljaka je zadržano i dalje za ona pisma koja se dođatno frankiraiu iz bilo kog razloga i u onim poštama gde je priliv pismonosnih pošiljaka mali.

Mnogi filatelisti tvrde, što je ustvari tačno, da se fosfor vremenom raspada i da će, verovatno, nanos na markama iščileti nakon izvesnog vremena. Ako se to ne desi, mnoge marke će naći svojs pravo mesto u klaserima filatelista. Ako se desi, te marke se mogu tretirati kao fosforne jer će na njima ipak ostati makar i minimalni trag fosfora što će biti moguće ustanoviti, ako ne UV-lampom, onda nekim drugim sredstvom i priborom ili će za to poslužiti natpis ili neka drugza osobenost marke sa fosfornim nanosom, što će se istraživanjem i upoređivanjem ustanoviti.

LITERATURA: | — Le Monde des philatelistes, broj 322 za juli-avgust 1979, Pariz, . . | — Katalog poštanskih maraka iucoslovenskih zemalja za 1979. godinu, izdanje Biroa za poštanske marke ZJPTT, 1978. Beograd, . | — ID-79, katalog filatelističkog pribora »Image-Document«, Pariz 1979. godine, — lični kontakti i razgovori sa službenicima pošte Pariz-15, rue Nćlaton u Parizu.

Tražim poštanske žigove i celine na temu STONI TENIS i

ŠAH. Dr D. Đukanović, 11000 Beograd, Đušina 9.