Filatelista

NEKA ISKUSTVA IZ RADA FD TRAVNIK

Vladimir Jerić

Travnik je poznat kao grad koji obiluje starinama i kulturno-istorijskim spomenicima, a još više kao rodno mesto našeg prvog nobelovca — Ive Andrića (1892—1975.). Manje je poznato našoj javnosti da u ovom drevnom gradu filatelija ima svoje zaljubljenike već više od sedam decenija i da se ova tradicija prenosi sa generacije na generaciju. Međutim, i pored te činjenice, sve do 1974. godine kada je zvanično osnovano Filatelističko društvo — nije postojao društveni oblik okupljanja i rada filatelista u gradu, nego su sve akcije bile svedene па тад pojedinaca. U ovoj godini Društvo slavi mali jubilej — pet godina rada, a on je obeležen i nizom uspelih akcija koje su mu donele punu afirmaciju u svojoj sredini, u Bosni i Hercegovini, pa i šire.

U čemu leži »tajna« uspeha FD Travnik. Tajne nema. Uspeh je samo logična posledica uloženih napora i truda svih članova Društva. Po našem mišljenju, kvalitativno novi pristup u metodu rada učinjen je početkom 1979. godine kada je Društvo donelo Program rada i aktivnosti, a zatim ga uputilo na razmatranje i usvajanje Opštinskoj konferenciji SSRN, Koordinacionom odboru za obeležavanje događaja i ličnosti iz NOBH-a i Izvršnom odboru SIZ-a za kulturu. Nakon obavljene rasprave, Program je delimično dopunjen i usvojen, pa su od strane SIZ-a za kulturu doznačena početna i skromna (ali zato značajna) sredstva za redovnu godišnju delatnost.

Poseban akcenat u Programu dat je izdavačkoj delatnosti, redovnom održavanju sastanaka i omasovljenju Društva. Nismo gubili vreme. Program je umnožen ı dostavljen svim organizacijama udruženog rada, društveno-političkim organizacijama i zajednicama grada ı Opštine Travnik, sa ponudom za uspostavljanje kulturne saradnje. Izrazili smo spremnost da svojom aktivnošću doprinesemo afirmaciji kulturne baštine ovog podneblja, da na svoj način doprinesemo uveličavanju brojnih kulturnih, sporiskih i drugih manifestacija koje će se održavati tokom 1979. godine. I razumevanje nije izostalo. Dobili smo veliki broj potvrdnih odgovora, pa smo već u startu znali koje ćemo prigodne koverte štampati, kojeg datuma, kakvog oblika i veličine ı naročito značajno — u kom tiražu! Stekli smo tako određenu sigurnost u akciji i po prvi put osetili da ono što činimo ne služi samo uskom krugu filatelista, već ı široj zajednici. Zato smo uspeli u celosti realizovati program izdavačke delatnosti:

Red. broj Naziv manifestacije Datum Tiraž izdavanja komada 1. POKAL »VLAŠIĆ '79« 28. 1. 1979. 2.000 2. 25. GODIŠNJICA AMATERSKOG POZORIŠTA U TRAVNIKU 31. 3. 1979. 2.500 3. IV SUSRET BRATSTVA I JEDINSTVA 25. 5. 1979. 3.000 4. 100-GODIŠNJICA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA U TRAVNIKU I ORGANIZOVANOG VATROGASTVA U BOSNI I HERCEGOVINI 16. 6. 1979. 3.000 5. 40.000 km TRKE »KROZ JUGOSLAVIJU« 29. 6. 1979. 3.000 6. IV ANDRIĆEVI DANI KULTURE 9 10. 1979. 4.500 1: 35-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA TRAVNIKA 22. 10. 1979. 8.000

Sve koverte su bile formata »amerikan«, dužine 22—23 cm (što istina, nije popularan format za filateliste), sa samolepljivom trakom. Očigledno, pri izboru koverte respektovani su — pre svega — zahtevi udruženog rada i drugih korisnika, koji su ih upotrbeljavali za svoju redovnu korespondenciju. Cena jednog koverta bila je utvrđena još u ponudi i nije se menjala tokom cele godine, što se pokazalo dobrim i za Društvo i za naručioce.

Da rezimiramo, na kraju: Filatelističko društvo — Travnik u toku 1979. godine izdalo je i putem udruženog rada i drugih subjekata distribuiralo ukupno 25.000 prigodnih koverata, pa je pored velike afirmacije društvene filatelije u svojoj sredini, iznašlo i osobeni metod samofinansiranja što će biti ubuduće solidna materijalna osnova za još veću aktivnost Društva.

Možda bi iskustva travničkih filatelista mogla korisno poslužiti i drugim filatelističkim udruženjima u našoj zemlji.

Š