Filatelista

VESTI, PISMA, NOVOSTI ...

Od 25. do 28. avgusta, u poznatom turističkom građu Ričione, u Italiji, odrŽan je već 31. Međunarodni sajam poštanskih maraka, na kome je uzelo učešđa oko 20 zemalja. Po prvi put i predstavnici pošte iz Kine i predstavnici Biroa za marke Zajednice jugoslovenskih PTT.

Biro za marke ZJPTT je prikazao svoj prvi katalog maraka u boji i pobrao za to brojne pohvale i priznanja. Zabeležen је ı solidan finansijski efekat ugovaranja, kada je u pitanju prodaja naših maraka. Kao i većina učesnika na ovom skupu, i Biro je pripremio prigodni list »bleter«, kao i prigodan koverat a bio je u upotrebi ı odgovarajući prigodan žig, sa tekstom koji beleži učešće ZJPTT na Sajmu. Brojni filatelisti iz naše zemlje išli su u Ričione i podržali ovakvu aktivnost Biroa. Pomenuta izdanja mogu biti vrlo interesantna za naše sakupljače na temu »Jugoslavica«, budući da su tiraži tih izdanja vrlo ograničeni.

koi * koi

Nešto slično, u mnogo manjim okvirima, ali takođe uspešno održano je i kod nas, u SR Sloveniji. Naime, 27. i 28. oktobra održan je na Bledu, u Grand hotelu »Topiice« jesenji XXII Međunarodni susret filatelista. Organizator susreta, Filatelistični klub »Ljubljana« iz Ljubljane je još u pozivu naglasio da je to isto. vremeno manifestacija kojom će se obeležiti i 60-godišnjica prve slovenačke i jugoslovenske poštanske marke »Verigarji«.

Prema utiscima većine filatelista iz Beograda, koji su učestvovali na ovom susretu, bila je to prava manifestacija turizma i filatelije. Ocenjeno je da takvih susreta mora biti sve više, i u Beogradu posebno.

>" = = ? =

8 = Оосаге

išnji 7 iriž — 127 na liniji Povodom 50-godišnjice prvog balonskog leta dirižabla LZ 27, ji Frindrishafen — Beč — Zemun Га Sofija — Bukurešt — Brašov — Sibiu — Beč — PFrindrishafen, Filatelističko društvo »Kosmos« iz Zemuna, izdalo je specijalni prigodni balonski-avionski koverat. Na koverti je prikazana maršruta celog leta, kao i izgled balona »Graf Cepelin«, ali je greškom u štampi, na koverti zabeleženo da je to LZ — 129 umesto LZ — 127. To ne umanjuje lepotu koverta i napor zemunskih filatelista. os je izr iraž risani imer trebi je

Koverat je izrađen u tiražu od 300 numerisanih primeraka a u upo | bio i odgovarajući prigodni žig 16. oktobra, istog dana kada je cepelin pre 50

godina spustio pošiljke u Zemun.

Hranislav Mihajlović

10