Filatelista

taksenim markama Subotice i Novog Sada pored motiva gradske kuće nalazi se i grb Subotice, odnosno Novog Sada. Na taksenim markama Pazina iz vremena italijanske vlasti nalaze se dva stara gradska grba. Zadar je u isto vreme imao na taksenim markama grb sa motivom kopljanika — konjanika, a u krunu je upleten krilati venecijanski lav. Na taksenim markama Zemuna iz vremena okupacije pored gradskog grba nalazi se i dvojezičan tekst: nemački i hrvatsko-srpski. Gradski grbovi, su i na taksenim markama: Karlovca, Koprivnice, Niša, Osijeka, Samobora, Sinja (postoje dve varijante alkara koji je motiv grba), Rume (pošto se radi o okupaciiskom izdanju u uglovima je i kukasti krst), Slavonske Požege, Siska (dve varijacije grba), Sremske Mitrovice, Šibenika, itd.

. Po oslobođenju zemlje, posle Drugog svetskog rata, sa grbova gradova uklanjaju se sakralni elementi i njih smenjuiu novi motivi u kojima je dominantna tema rad. Prva decenija obnove i izgradnje u tadašnjoj administrativnoj podeli donosi »poplavu« izdanja sreskih taksenih maraka. Na tim markama uglavnom su, dati karakteristični motivi za pojedini srez, ponekad i opšti motivi (radnik, privreda itd.), a kod nekih se pojavljuiu i republički grbovi (u NR BiH i u NR Srbiji, ili elementi uobličeni u grb (Vlasenica, Tuzla, Černomelj), a kod Novog Sada npr. i gradski grb je ukomponovan u motiv, mada je sreska taksena marka.

Kod gradskih taksenih maraka više mesta i gradova i dalie zadržava svoje grbove ranije ili modificirane ili sasvim nove: Novi Sad, Pančevo, Tuzla (novi grb — toranj za eksploataciiu soli), Pazin, Osijek, Bos. Brod, Slav. Brod, Rudo, Vlasenica, Zagreb, Milići, Maglaj, Niš, Sisak, Srebrenica itd.

Ovde smo izneli naša zapažanja na heraldičke motive na taksenim markama sa područja jugoslovenskih zemalja. Kako ova materija do danas niie u celini ni obrađivana ni sagledavana, svakako da postoji mesto za dopune. Ostaje naibitnije, da taksene marke i kriju i čuvaju u svojim motivima veliko heraldičko blago i daju dragocen doprinos izučavanju ove materije, ali se sakupljači prema njima odnose maćehinski, jer su bojkotovane u filateliji. To je dobrim delom i doprinelo da je do danas znatan deo ove građe uništen i do danas nije bio predmet izučavanja i izlagania ni matičnih muzeja i malo ko o njima nešto Wiše zna. Razlog je jasan — taksene marke do danas kod nas nemaju u sakupliačkom svetu nikakvu postojanu vrednost, tretiraju se kao uzorci bez posebne vrednosti.

PROVERA POSTOJANJA FOSFORNOG NANOSA NA MARKI

Milan V. Petković

Da bi se ustanovilo da li neka marka ima ili nema fosforni nanos, potrebno je znati kako se on prepoznaje.

Neke poštanske uprave obeležavaju tabake maraka sa fosfornim nanosom po marginama tabaka. Takav je slučaj sa našim franko markama iz serije »Turistički motivi«. Duž ivice tabaka, obično u boji marke, odštampan je natpis »marka sa fosforom« ili »fosforni nanos«. Prepoznavanje takvih maraka u tabacima ie sasvim lako. Isto tako, poiedinačne marke iz krajnjih redova takvih tabaka, ako su odvojene zajedno sa delom ivice tabaka, mogu se lako prepoznati po delu natpisa na rubu. Međutim, marke iz sredine tabaka na taj način ne možemo prepoznati.

U slučaiu da hoćemo da takvu, pojedinačnu, marku proverimo, koristimo se jednim od sledećih načina:

1. Potrebno je raditi u potpuno mračnoj prostoriii (soba zamračena neprozirnim zavesama i slično) i marku za trenutak izložiti jakoj svetlosti. Za to vreme oči treba držati zatvorene. Pošto se ugasi svetlo, otvoriti oči i pogledati marku. Opaziće se slabo svetlucanie fosfornih linija odnosno cele površine marke, zavisno od toga koliki je i kakav fosforni nanos. Međutim, slab fosforni nanos i različite vrste papira, posebno poroznih, daiu slabe rezultate ili čak uopšte ne reaguju na promenu intenziteta svetlosti. Osim toga, za takav način otkrivanja fosfornos nanosa potrebno je ogromno iskustvo.

2. Otkrivanje fosfornog nanosa pomoću lampe sa ultra-violetnim zracima (UV ili kvartz-lampa). Ovaj način je potpuno siguran i pomoću njega se mogu otkriti čak i greške u nanošenju fosfora (nedovoljan, delimičan, razliven, iskrivljen fosforni nanos). Postupak je sledeći: