Filatelista

JUGOSLOVENSKI NOVITETI U 1981. Dragan Despotović

O Programu izdavanja prigodnih poštanskih maraka u 1981. godini, već smo imali prilike da se na stranicama časopisa, a i nekih drugih glasila, informišemo. Međutim, uvek aktuelne teme, emisioni program za nastupajuću godinu, nikada nije dovoljno detaljno obrađena, da ne bi mogla još poneku reč da otrpi.

Skupština Zajednice JPTT, nadležna da odobrava godišnje programe izdavanja naših maraka, na svom jesenjem zasedanju usvojila je Program za 1981. godinu, koji sadrži 18 izdanja sa ukupno 33 prigodne marke u nominalnoj vrednosti 172,80 dinara. Naravno, ovo je Program koji će verovatno tokom realizacije biti dopunjavan, kako je to već godinama praksa i u nas, a i kod drugih poštanskih uprava.

Možda nije na odmet reći da je Program za 1981. godinu sačinjen na osnovu ankete sprovedene krajem 1979. i početkom 1980. godine, da su ga podržali, pored PTT organizacija i predstavništva Savezne, odnosno republičkih i pokra· jinskih konferencija ŠSRN, a među predlagačima su i brojne društveno-političke organizacije, kulturno-naučne institucije, sportske i filatelističke organizacije, što ovom programu daje poseban društveni karakter. Svakako da je među prispelim predlozima bilo i onih koji zaslužuju da se pojave na poštanskim markama, ali se i ovoga puta, kao 1 ranijih godina, poštovalo pravilo da se broj maraka i izdanja bitnije ne povećava, kao i da se po izboru motiva obeleže najznačajniji događaji i jubileji uz ravnopravnu zastupljenost svih naših republika i pokrajina.

Ono što karakteriše Program za 1981. godinu, je svakako značajan broj pojedinačnih vrednosti u odnosu na broj serija sa dve i više maraka. Čak 11 izdanja imaće po jednu marku: 100-godišnjica rođenja dr Ivana Ribara (21.1); 900-godišnjica manastira „Bogorodica milostiva” (Veljusi, SRM. 3.3); Svetsko prvenstvo u stonom tenisu (14.4); 100godišnjica rođenja Dimitrija Tucovića (13.5); 60-godišnjica smrti Đorča Petrova (22.6); 800-godišnjica Varaždina (20.8); 20-godišnjica Beogradske konferencije nesvrstanih (9.); 150-godišnjica štamarije u Srbiji (15.9); 150-godišnjica rođenja Frana Levstika (28.9); 10-godišnjica Akademije 00 i umetnosti u Crnoj Gori (i2.10) i 100-godišnjica smrti Augusta Šenoe

42);

Po dve vrednosti posvećene su: Evropa-CEPT (4.5); Zaštita prirode (5.6); 40-godišnjica ustanka u Jugoslaviji (4.x7) i Radost Evrope (2.10).

Muzejski eksponati — partizansko oružje (16.2) i Flora (25.5) imaće po četiri marke, dok će izdanje Umetnost u Jugoslaviji kroz vekove — reprodukcije imati pet maraka.

Karakteristično je i to da će četiri izdanja biti štampana u prodajnim tabacima po devct (CEPT, Zaštita prirode, Radost Evrope i Reprodukcije), tri izdanja u prodajnim tabacima po 25 (Stonotenisko prvenstvo, 20-god. Beogradske konferencije i Flora), dok će sva ostala izdanja biti štampana u prodajnim tabacima po 50 maraka.

Na početku ovog teksta pomcnuli smo nominalnu vrednost programa, za 1981. godinu u iznosu od 172,80 dinara. Međutim, to je iznos utvrđen zbrajanjem nominala svih maraka, ali je realno očekivati da će ona biti nešto viša. Naime, očekuje se da će, već od polovine februara, doći do promene cena poštanskih usluga, pa ce u skladu sa tim i nominale planiranih izdanja biti izmenjene, kako bi se i prigodna izdanja mogla koristiti u frankaturne svrhe.

Ova, a i promena tarife u međunarodnom poštanskom saobraćaju, zahteva prilagođavanje apoena i redovnih poštanskih maraka. Tako je sigurno da će već početkom godine (januar—februar) biti puštena u prodaju marka od 5,60 dinara sa motivom Travnika, kao nominale za poštansku dopisnicu za inostranstvo, odnosno marka od osam dinara sa motivom Dubrovnika, što je nominala za pismo u međunarodnom saobraćaju.

Tokom godine i ostale rcdovne marke će po nominali biti prilagođavane potrebama frankature u domaćem i međunarodnom poštanskom saobraćaju.

ЗА МАРКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ, ШВАЈЦАРСКЕ, ЕНГЛЕСКЕ, ТРАЖИМ МАРКЕ СССР, ЧССР, ДДР и БУГАРСКЕ. ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ,

11000 БЕОГРАД, Косанчићев венац 5.

25