Filatelista

Срапебвћа

UNIVERSIADE PHILA '87

Četrnaeste svetske studentske sportske igre UNIVERZIJADA '87, Zagreb od 8. do 19. jula, okupile su do sada najveći broj zemalja učesnica (115) i sportista (7000). U svojoj ukupnosti, to je najveća predstava i prvorazredan jugoslovenski i svetski kulturni događaj. Filatelistički, ovaj događaj beležen je vremenski daleko duže nego što su trajale sam igre. Praktički, kada se saznalo za odluku Izvršnog komiteta FISU (Međunarodne studentske sportske organizacije), donetu na zasedanju u Veneciji od 11. do 13. maja 1984. kojom je organizacija XIV svetskih studentskih sportskih igara poverena Zagrebu, otpočele su pripreme za što kvalitetnije filatelističko predstavljanje Zagreba i Jugoslavije svetu.

Zbog velikog interesovanja domaćih i inostranih filatelista za ovu sportsku temu, donosimo pregled filatelističkih izdanja, na osnovu podataka koji su prispeli u Redakciju do zaključenja ovog broja, koji nije konačan.

Dva masovno korišćena elementa u likovnim rešenjima filatelističkih izdanja, službeni znak Ро i maskota Zagi naišli su na opšte dopadanje |, глоге зе геб!, и ротрипози 50 џ5реја. Službeni znak Univerzijade '87 Zagreb stilizovani je lik sportiste koji širi ruke u skoku pobedničke radosti, oblikujući „Y”— prvo slovo imena zemlje-domaćina pod kojim je poznata џ зуеtu. Obrisi njegovog imena tela ocrtavaju i slovo „U"-sastavni deo simbolike svih ипмегајјаda. Iz zamaha njegove ruke stvara se dinamičan spektar olimpijskih boja, koje predstavljaju pet kontinenata, a univerzalno značenje te likovne poruke zaokružuje globus na mestu njegove glave.

8 s | š S