Filatelista

Др Мирко Царан, Београд

СТАРЕ РАЗГЛЕДНИЦЕ БЕОГРАДА

Током новембра ове године, на изложби "Историја српске поште" приређеној у ПТТ Музеју у Београду као и на националној филателистичкој изложби ЈУФИЗ УШ. децембра 1995. године, изложена је збирка "Старе разгледнице Београда". аутора г. Д. Грујића. Мако смо и раније могли да видимо појединачне примерке разгледница на сличним изложбама и увек су биле предметом пажње и интересовања. ово је први пут да се цела једна збирка, респективна по квалитету, излаже на увид јавности у оквиру филателистичке изложбе.

У нашој средини веома дуго разгледнице пису уживале статус културолошког објекта у коме би се ценио њихов естетски, историјски и документарни карактер, већ је то била једноставно шарена дописна карта, присутна у свакодневном животу и коришћена као уобичајено средство за комупикацију писмени путем. Први студиозни приступ проучавању београдских разгледница учинио је Жељжо Шкаламера 1983. године (Годишњак града Београда, издање Музеја Града), у једном обимном тексту од 35 страна са обиљем драгоцених илустрација. Како то већ бива са "модним трендовима“, непосредно после тога издато је више серија репринта старих разгледница Београда (издање Дечијих новина, Горњи Милановац), неколико укусно опремљених календара за које су као илустрације коришћене старе разгледнице Београда. Као крупа оваквих папора припремљена је опсежна монографија о старим разгледницама Београда (Сергије Димитријевић, 1986.), луксузпо опремљена и документована одговарајућим текстовима.

Ових неколико штурих података указују па чињеницу да је тек у задњих десет до петнаест година поклоњена озбиљнија пажња овој области стваралаштва у пашој земљи, али се такође може закључити да пробуђепи интерес пе јењава, што уосталом доказује и појављивање колекције старих разгледница Београда па ове две изложбе. У свету је иптересовање за колекционпирање разгледница познато под именом картофилија. Постоје пационалпи Савези и клубови, приређују се изложбе, издају каталози и периодичне публикације. У пас тај посао тек предстоји и пожељно би било да ова манифестација послужи као повод за организовање колекционара и љубитеља разгледница. Није случајно ово прво излагање једне значајне збирке разгледница учињено у оквиру филателистичке изложбе, јер је употреба разгледница уско повезана са филателијом, само је због првенственог интересовања за марку, ликовна страпа фрапкиране пошиљке била у другом плану. Тек се у оваквој прилици, излагањем збирке од стотинак квалитетних разгледница, доживљава задовољство због сусрета са делом историје Београда, која се појављује непретепциозно, али истинита и пеподмитљиво објективна.

У збирци Д. Грујића пратимо пестајање старог и пастајање повог лица града у периоду од 1896. године (појављивање прве разгледнице Београда), до пред Други светски рат. Промене се дешавају ту, пред пама, и чаролијом снаге слике поједипац посматрач постаје учесник и сведок промепа које су забележене па разглединцама Београда. Овим се уствари испуљава и осповна фупкција разгледница: слику фиксирану у једпом момешту препети кроз простор и време чиме пастаје трајни запис 0 том добу, граду, људима и догађајима. У легендама изложених експоната палазимо

9