Filatelista

веома драгоцена обавештења о настанку првих разгледница Београда, о издавачима, коришћеним техникама штампања, и наравно о мотивима. Сви ови подаци су део значајне културне баштине, до сада недовољно познати ширем кругу сакупљча, што и чини основну вредност изложене збирке старих разгледница Београда.

Прошло је сто година од првог појављивања Београда на разгледницама.

па - > će“ ita?

1 Бр картон прве 1240 “аи за

Литографија Београда. Издање В. Валожића. Путовала 1897. из Земуна за Инсбрук (Аустрија). Из збирке Д. Грујића.

| СУСПЕНДОВАЊЕ САНКЦИЈА ОМОГУЋАВА ИЗЛАЗАК НАШЕ МАРКЕ У СВЕТ

NA COO броју месечника Michel Rundschau 1/1906 ypceniuuurno обавештава читаоце да су од 22. повембра 1995. године суспендоване санкције против Југославије. Према тексту обавештења ово за филателију зпачи да од тог датума више пс важи трговински ембарго за марке Југославије, тако да се опе могу пабављати без икаквих ограничења. Михел Рупдшау као и каталози могу одмах да котирају и цепе за југословенске марке.

Најважнији европски каталог је за време санкција педантно каталогизирао све марке Југославије, али од августа 1992. године, пије паводио цене. Сада је сасвим сигурпо да ће паше марке у каталогу за 1997. годипу (излази августа 1996.) добити своје цепе, а могуће је да ће уредништво већ следећих месеци у свом часопису објавити процену. Треба очекивати да ће цене бити солидне, с обзиром па мале тираже од 1992 године паовамо. (Ј. 8.)

10