Filatelista

Александар Крстић, Београд

ПРОМОЦИЈА "СРПСКОГ ФИЛАТЕЛИСТИЧКОГ КЛУБА"

+

Уз последњи број часописа "Филателиста", као додатак, појавио се каталог филателистичке изложбе "Историја српске поште", поклон "Српског филателистичког клуба" читаоцима.

Изложба је одржана поводом "Дана марке". у простору ПТТ Музеја, под покровитељством Савеза филателиста Србије. Организацију изложбе изнели су "Српски филателистички клуб" и предузеће "Југомарка".

На задату тему, у складу са строгим правилима ФИП, своје збирке су изложили чланови "Српског филателистичког клуба" и за ову прилику специјално позвани гости. Укупно десет појединаца и ПТТ Музеј са "Предфилателијом Србије", коју је красило писмо са "Уоквиреним Београдом", првим српским жигом који је послужио и као мотив пригодног издања "Дан марке". За ову прилику припремљен је луксузан излагачки колор каталог са најзначајнијим примерцима из збирки чланова Друштва приказаним на изложби. Комесар изложбе г. В. Беговић је уједно био и уредник овог заиста професионално урађеног каталога, на чијој насловној страни је приказана једна од најређих марака Србије, оригинално жигосана новинска марка (зупчана) од 2 паре. из збирке председника "Српског филателистичког клуба" г. М. Петровића. Излошци на овој изложби дати су хронолошки, тако да су посетиоци могли пратити заиста комплетну поштанску историју, од предфилателије Србије (1840 - 1866) г. М. Арсића, генералну и специјализовану збирку свих поштанских издања Кнежевине и Краљевине Србије (до 1918.) г. С. Кујовића, специјализовану збирку Краљевине Србије са изузетпо јаким (осам униката) ратовима г. М. Петровића, поштанске обрасце, целине, франкатуре и жигове од 1873. до 1918. годице господе М. Царана, А. Крстића и В. Вишацког, као и ратну коресподенцију из Балканских ратова и Првог светског рата г. Ђ, Радивовића и копачно, непоновљиву специјализовану збирку српског Темишварског издања 1918/19. г. С. Бајића.

Посебно освежење за посетиоце биле су збирке г. Д. Грујића, лепо аранжирана и сакупљачки ретка романтична колекција разгледница Београда у Краљевини Србији, са пупо упиката, као и збирка таксених марака Кнежевине и Краљевине Србије г. М. Мрђе, која је не без разлога награђена на Светској филателистичкој изложби у Сеулу 1995. златном медаљом. Из овог пресека се може закључити да је богата поштанска историја Србије била вешто избалансирана и па невеликом простору адекватпо приказана. На одређен пачин ова изложба представља сублимат материјала и круну опога што поседују иначе врло јаки сакупљачи "Српског филателистичког клуба".

У организационом и финансијском погледу изложбу је подржала "Југомарка", без чије помоћи ове изложбе једноставно пе би било. Велики лични допринос дали су г. Н. Килибарда, директор "Југомарке" и г. С. Кнежић из маркетипга "Југомарке". Свему пријатпом што је пратило изложбу треба додати и стручну помоћ кустоса ПТТ Музеја г. Д. Попоског.

Изложба је била отворена 31. октобра уз свечану промоцију поштанске марке издате поводом "Дана марке". Испред Заједнице југословенских ПТТ присутне је поздравио и изложбу отворио г. Ј. Рељип, помоћник генералног директора ЗЈПТГ и члан "Српског филателистичког клуба". После промоције и доделе признања и захвалпица излагачима и организаторима, из руку председника Клуба, приређен је

||