Filatelista

од Саве и Соче, рачунајући и Загреб, до границе у Крањској, обухватајући велике цептре дневне штампе Загреб и Љубљану, с тим да цела нова територија позадинског дела остане до даљег наређивања под Врховном командом, како у оперативпом тако иу административном погледу. (32)

Цепзуре па војишпом делу

Наређењем Врховне команде од 12.6.1919. године, на војишпом делу требало је поступити овако:

|. Сва цензура, како приватне коресподенције тако и новина, часописа и осталог. који излазе на војишној просторији, остаје у надлежпости војних власти.

2. Приватни телефонски разговори на војишном делу могу бити само у унутрашњем саобраћају.

3. Команданти армија и дивизијских области ограничиће број места на војишном делу на којима ће постојати цензуре.

За цепзуру иностраних пошиљки постојаће, према паређењу од 20.3.1919. годипе, цепзуре које су већ паведене у делу "О укидању цепзуре по упутрашњој радњи", тачка 2 овог члапка. За цензуру у позадини важи наређење да се може укинути цепзура по упутрашњем саобраћају делимично или потпупо.

4. Команданти армијских и дивизијских области за попуну особља код цензура па војишном делу узеће потребан број лица која им сада стоје па расположењу (обвезници чиповничког реда), а у педостатку ових, могу узети некога од поузданих мештана или од досадашњих цензора пародних влада. Број цензора по местима треба ограничити што је могуће више.

5. За цензуру повина па војишном делу, одредити такође у споразуму са месним властима посебне цепзоре. Међутим, овима придодати пекога од официра. (33)

Надл сжпост цепзура

Цепзурисање штампе и осталог па војишпом делу спада у надлежност Обавештајпог одсека Врховне команде, а цеизурисање у позадипском делу у падлежност шефа Главне војне цепзуре при Министарству војном.

Шефу Главне војне цензуре за позадину пада у падлежпост сва територија обележепа као позадински део, а то је територија јужио од Дупава, Саве и Соче.

Све територије које се палазе северпо од горње липије спадају У падлежност цензуре Врховие команде. Према томе, шеф Главне војне цепзуре за позадипски део издавао је потребна паређења и командантима 1. [и ЈУ армијске области, уколико су рихове територије залазиле у позадипски део. То се исто односило и за поштанскогелеграфску пеизуру за инострапу преписку. (34)

Укидање цеизурс код војпих пошта

С обзиром да су се Главна пошта Врховпе команде и поште армијских и дивизијских команди требале расформирати, с тим у вези 26.8.1919. године је паређепо:

21