Filatelista

2. Да се цензуре по међународном саобраћају задрже само у овим местима: у Београду, Дубровнику, Загребу, Љубљани. Нишу, Новом Саду, Сарајеву. Скопљу, Солуну и Цетињу. "

3. Да се све остале месне цензуре укину. (27)

Такође је решено, 27.4.1919. године, да се цензура при Главној телеграфској станици пренесе на цензуру за војишни део, пошто је цензура у позадини укинута. (28)

Цепзура П армијске области

Дана 17.4.1919. године ситуација у погледу спровођења цензуре на територији ПЦ армијске области која се налазила у Сарајеву је била следећа:

i. Новинарску цензуру у Сарајеву, Бањој Луци. Мостару и Тузли врше чиновници земаљске владе и један официр из гарнизона, а у Сплиту један владин чиновник.

2. Поштанско-телеграфску цензуру за иностранство, у Сарајеву, Бањој Луци, Босанском Новом, Босанском Броду, Приједору. Мостару и Цетињу, врше такође владини чиновници, које опа иначе плаћа и једно војно лице где има посаде. Због упутрашње, опште несређене ситуације цензура треба да остане у свим побројаним местима и да се појача са још 11 цензора, подразумевајући и њено поновно устројење у

Дубровнику. (29) Цепзура ТУ армијске области

На основу једног извештаја Савске дивизијске области, ТУ армијске области (седиште Загреб) од 23.4.1919. године, преглед поште се обављао на следећи начин: "Да би се преглед обављао без застоја било је потребно најмање 36 - 42 официра који би у групама од 12 - 14 радилидани ноћ на цензури пошиљака. Пошиљке које су биле предате код окружних поштанских уреда, а које су гласиле за иностранство и обратно сакупљале су се код цензорих комисија, где се вршило покусно цензурисање, а остатак се пропуштао без цепзурисања. (30)

У вези наредбе обавештајног одсека Врховне команде. Савска дивизијска област известила је 29.4.1919. годипе следеће:

Il. На подручју Савске дивизијске области павинарска цепзура радила је у Загребу,

· Вараждину и Карловцу, поштанска цензура за писма у Загребу па државној

железничкој станици дневпо 30 - 60 хиљада писама), у Вараждину и Огулину, а цензура

тт само у Загребу; цензура за часописе налазила се у Љубљани, Марибору. Цељу и Великовцу, а цензура за пошту у Љубљани и Марибору.

2. На подручју Осијечке дивизијске области новинарска и поштанско-телеграфска

цензура у Осијеку. (31) Проширење позадинског дела

Одлука о проширењу позадинског дела донесена је 100.6.1919. године. Односила се на део пових области Краљевства који би обухватао: целу || армијску област. Румски пуковски округ (Срем) и целу просторију јужно од Дунава до Вуковара и јужно

20