Filatelista

заслужено добио омладински Грап при, диплому првог ранга, спомен медаљу и кристалпи пехар.

Ревност једне прошлости пе би била плодопосна да се није одразила и па будућност. У издавачкој традицији Друштва пезаобилазан је огласпи часопис "Вакап Ра". Први часопис те врсте па Балкапу. Издавач је био А. Берленковић а први број је изашао 23. новембра 1924. године. Часопис је допосио огласе. чак из седамнаест земаља. Био је препознатљив и по томе што је кроз цео примерак, после пар страница. попављао пасловну страну, увек па другом од шест коришћених језика.

На крају, да додамо: редакција "Филателисте“ се пада да наредна ЈУФИЗ неће проћи без пеке од збирки апатинских филателиста.

Гвожђар Менар, Бања Лука

75 ГОДИНА ФИЛАТЕЛИЈЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ

Давне 1920. године господин Душан Кецмановић, окружни прота и пародпи посланик из Бања Луке, примљен је за члана Југословенског филателистичког савеза. са седиштем у Загребу. Из једног писма, упућеног 27. јупа 1920. године, Управи пошта у Сарајеву види се да је у Бањој Луци већ основана месна организација Југословенског филателистичког савеза. коју чини 21 члан и која врши активпу размену филателистичког материјала са иностранством, па шта указује и писмо фирме "Brilmarken haus A.Krebs".

По окопчању Другог светског пришло се обнови филателистичког живота у Бањој Луци. Већ 1949. годипе љубитељи филателије се поново окупљају иу склопу Савеза филателиста Боспе и Херцеговине оснивају подружницу филателиста у Бањој Луци. Од 1970. годипе друштво је организовано под имепом Филателистичко друштво Бања Лука. Друштво постаје парочито активно осамдесетих година. Сматра се да је за Друштво посебно значајно укључивање у филателистичку асоцијацију. коју чипи пет градова: Сента, Ходмезевашархељ, Септеш, Темишвар и Бања Лука (по иступању Кракова), 1987. годипе. Овим се пружила могућност бањалучким филателистима да сваке годице у једпом од ових градова изложе своје збирке, при чему пису изостала пи златна призпаља.

Бања Лука је од 21. - 28. априла 1989. године била домаћип међународне филателистичке изложбе "Пет градова". Обележавајући 70 година филателије у Бањој Луци. 1990. године одржапа је Десета филателистичка изложба Друштва Бања Лука, после Друго светског рата.

Од почетка рата 1991. годипе, ФД Бања Лука пије престајало са радом. Чланови Друштва били су посебио присутни у саветодавпој функцији, помажући свом ПТГ предузећу код припреме и издавања поштанских марака Републике Српске. На основу сагласности Предузећа ПТТ саобраћаја Бања Лука издати су први пригодни пошта“ ски жигови Републике Српске и више пригодних коверата.

У тек завршеној калепдарској години, павршило се 75. година од почетка оргапизовапог филателистичког живота у Бањој Луци. Околпости пису биле за свечарско обележавање овог за пас значајног јубилеја. Изостала су и пригодна издања. Од некадашњих 120 чланова, њих десетак су и даље веома активни. Ти људи су окоспиша новог окупљања филателиста, укључивања младих и пропагирања филателије.

48

i