Filatelista

Даријо Пољаник, Апатин

ИСТОРИЈА ПОСЛЕРАТНЕ АПАТИНСКЕ ФИЛАТЕЛИЈЕ

Филателистички клуб у Апатипу основан је 23. децембра 1945. године. У то време, када пису постојали Савез филателиста Југославије, Србије и Војводине, Клуб је одлуком ОНО Сомбор почео да ради под покровитељством Културно - просветног савета.

Савез филателиста Србије, са седиштем у Београду, осповап је као удружење 11. августа 1948. године, а већ 23. новембра подружница Апатин добија препис "Правила СФС'. У међувремену, у Београду, формиран је Савез филателиста Југославије. У распису СФЈ од 14. септембра 1952. године између осталог пише: "Треба да водимо сталну борбу против свих шпекулантских тенденција у нашим редовима, истовремено треба да се боримо за извојевање пупог и чистог аматеризма и за популаризацију филателије и то првенствено међу омладином и пионирима". Допис је био лепо срочем, али за позпаваоце се већ јаспо пазиру симптоми болести која ће узети хропичап ток услед тадашње праксе ПТТ: високе помипале. мали тиражи, волуптаристичко дељење марака - често, само по једпу серију искључујући при том омладину, истовремено пуђење услужно жигосаних марака, немогућност куповине неких издања па шалтерима. обструкција размене са ипострапством уз дуге рокове забране слања, фабриковање "специјалитета", мопополизација промета итд. Све су то оцене преузете из анкете СФЈ, у којој се тражило мишљење члапова о тадашњем стању филателистичке стварности. Релативио каспо, откриће се горње заблуде и попешто од тога исправити, свакако у иптересу филателије.

Клуб филателиста у Апатипу је временом растао и смањивао се у погледу бројпости својих члапова. Најбројније, Друштво је било 1951. године, када је имало 81 члана (чак 25 омладинаца). У 1995. годипи, Друштво је имало 17 чланова (3 омладинца). И поред шароликости и несталности чланства, рад Друштва је увек био веома плодан. Већ 1945. године Друштво формира своју колективну - завичајну збирку. из прилога својих чланова и од материјала везаног за град Апатип. У оквиру манифестације Апатипске рибарске вечери Друштво 1965. годипе припрема филателистичку изложбу. За ту прилику. припремљен је пригодан коверат и специјални жиг. Већ идуће годице одржана је нова изложба, такође поводом Алатипских рибарских вечери и стогодишњице прве српске марке. Такође квалитетна изложба, са сличним садржајем, допупила је успех прве изложбе.

Непотпупо би било свако глобалпо сагледавање филателије једпог места ако се пе би осврпули и па друштвене просторије. Осповапо у кафапи, друштво ускоро ужива гостопримство музичке школе, све до 1968. године када га прихвата Дом културе са градском библиотеком, где се Друштво састаје до данашњег дана. Посећеност састанака је веома добра. Наши пајверпији посетиоци су уједно и пајстарији члапови г. Рајко Јопозовић и др Фрањо Ехман, глава породице која је у свету позната по својим збиркама.

Друштво је добило бројпа признања па изложбама у Лајпцигу, Бечу. Позпању, Будимпешти, Луксембургу, Истамбулу, Софији. Букурешту... На Светској изложби, у Прагу 1962. годице, омладинац Корпел Ехман је за своју збирку "Зоогеографија"

47