Filatelista

Ауторско право које траје хиљадама година

За прошлу годину француска пошта планирала је да изда марку са мотивом цртежа из пећине Колон. Ова марка није издата, а званично саопштење гласи да нису добијена ауторска права за издавање марке. О каквом је ауторском праву реч није јасно, јер је у питању праисторијски цртеж. Штета што је код ове марке настао проблем, јер она спада у тему уметност на француским маркама, која је веома популарна и ван Француске.

О укусима не вреди расправљати

У свом традиционалном избору стручни жири филателистичке изложбе УТРА за најлепшу марку у 1995. години изабрао је марку Уједињених нација од 50 центи, под називом "оста бшити". У конкуренцији су учествовале марке само неких земаља, а у ужи избор је ушло око 70 марака. Жири сачињавају представници аустријске поште, као и уметници и новинари који су стручно везани за филателију. Тамних боја, са мотивима људских лица, која као да некоме прете, ова марка на обичног сакупљача не оставља пријатан утисак.

У Аустрији излази филателистички часопис чији су издавач Уједињене нације са седиштем у Бечу. Читаоци овог часописа такође бирају најлепшу марку године, али у избор долазе само издања марака Уједињених нација. Занимљиво је да је марка, - коју је као најлепшу изабрао стручни жири, у избору читалаца овог листа заузела место у средини табеле, чак у тако ограниченом оквиру, марака Уједињених нација. Санкције на поштанској марки

На поштанској марки, између осталог, регриструју се и актуелни политички догађаји. Ако нека земља има тај пех да се нађе под санкцијама, природно је очекивати да ће се та тема наћи и на марки. Тако је Ирак издао 6. августа 1995. године марку и блок на којима је јасно написан текст на енглеском језику: "злочин блокаде" (Тће Спте ог В1оскаде). На марки, као и на блоку су приказани: мајка са дететом, стуб и карта Ирака, а све то је симболично замотано бодљикавом жицом. Уместо коментара доносимо слику блока.

Присетимо се да је Југославија издала марку, која асоцира на ембарго. Ради се о марки из 1993. (каталошки број 2516) посвећена Дунаву, реци сарадње. На њој су приказана бродска ужад

; | 8 MO 4MIHO HHT | на којима се скупила паучина.

ЗФАЛЗОЈ

248