Filatelista

24

Војин Вишацки, Београд

ВОЈНА ЦЕНЗУРА У СРБИЈИ

(наставак из прошлог броја)

Према организацији цензурне службе на челу налазила се врховна цензура Комесаријата при Министарству пошта непосредно потчињена ЏПолицији за безбедност у Београду.

Војној цензури су подлегале: поштанске пошиљке, пошиљке Црвеног крста, поштанске штедионице и телеграми“ а нису подлегале: пошиљке намачких власти, заробљеничка писма и пошта за Немачку.

Цензурна места

Ради цензурисања поштанских пошиљака биле су одређене 11. маја 1941. године следеће поште: Београд 2 и 25 и Ниш 1. Пошта Београд 2 вршила је цензуру пошиљака предатих на отпрему код пошта у Београду и оних која су јој ради цензуре приспевала из пошта у унутрашњости. Пошта Београд 25 вршила је цензуру пошиљака која су гласила за Београд. Пошта Ниш 1 вршила је цензуру пошиљака преданих у Нишу и приспелих за Ниш, као и оних која су јој долазила ради цензуре од пошта из унутрашњости.“

Цензурисање пошиљака државних и самоуправних надлештава и установа вршили су службеници које одреде њихови шефови Заведена 18. маја 1941. године, ова је цензура била укинута 10. априла 1942. године,б али је аутор овако цензурисану званичну пошту налазио и у 1943/44. години.

Накнадно је била отворена 3. јуна 1941. године цензурна пошта Петровград 1. Овој су пошти упућиване све пошиљке које су поште са територије Баната примале ради отпрема. Поште у Срему су упућивале пошиљке ради цензурисања пошти Београд 2.6

Одлуком Врховне цензуре још су отворене цензурне поште Чачак и Шабац.5 Под терторијалну надлежност поште Чачак спадале су и поште које су припадале збирној пошти Косовска Митровица, Вучитрн, Звечан, Јошаничка Бања, Лешак, Нови Пазар, Подујево, Рашка и Ушће. Под територијалну надлежност поште Шабац спадале су следеће поште: Бадовинци, Бања Ковиљача, Богатић, Дебрц, Драгиње, Коцељево, Лешница, Лозница, Метлић, Митровица Подринска, Прњавор Мачвански, Шабац и Владимирци.

Наредбом од 22. новембра 1942. године била је укинута цензура код поште

Чачак, а отворено је цензурно место Краљево.10 Pp ] )