Filatelista

ОГРАФИЈА

КАТАЛОГ ПОШТАНСКИХ МАРКА ЈУГОСЛАВИЈЕ ИЗДАЊА 1991-1996.

БИБЛИ

На сусрету филателиста и осталих хобиста прошлог марта свечано је промовисан нови "Каталог поштанских марака Југославије" у издању Друштвеног предузећа за производњу и промет поштанским маркама и информационо-издавачку делатност "Југомарка", како стоји у потпису издавача.

Овај каталог представља наставак "Каталога поштанских марака" из 1991. године истог издавача, јер су у њему приказана сва ликовна и графичка решења, као и нацрти за марке Југославије од 1991. године. Дата је и листа цена марке, за марке Југославије од 1944. године. У том смислу Каталог представља наставак неколико ранијих каталога. Оно по чему се овогодишње издање разликује од предходних је навођење ознака гравера на маркама, као и њихово место у табаку, што заслужује посебну пажњу. Дата је п потпуна информација о нацртима за марке, односно шта је на маркама представљено и порекло нацрта. Може се још додати да је Каталог графички коректно уређен, без обзира што је цена за једну серију изостављена, а и боје за поједина издања не одрговарају оригиналним маркама. Јасно је назначено са којом серијом почињу марке Савезне Републике Југославије. То је важан податак за филателисте ради одређивања од које серије почиње нова држава или са којом серијом се завршава збирка претходне Југославије.

Као и увек уредницима Каталога се могу дати и неке примедбе. Основна је да су зупчања поново слабо обрађена. Без обзира да ли "Југомарка" приликом продаје марака води рачуна о зупчањима или не, Каталог мора да садржи те информације ако жели да буде целовит. Каталог треба да нотира и сваку деноминацију новца. Да је то овом приликом урађено вероватно се не би поткрала грешка да све марке у Каталогу важе неограничено.

Наравно, остала је и даље потреба за каталогом који ће да обухвати нашу филателију од њеног почетка, тим пре пошто се каталог из 1991. године данас тешко може набавити. "Југомарка" је у начелу спремна да изда такав један каталог, Савез филателиста Југославије нуди своју стручну помоћ у његовој изради, али остаје проблем финансирања. Такав каталог би доста коштао, поготову ако би био у бојим (што филателисти и очекују). Са друге стране потпуно је неизвесно колико комада би се могло продати однос-

но да ли би се трошкови уопште могли покрити.

03 O