Filatelista

ћ =

ПРИГОДНИ ЖИГОВИ ЈУГОСЛАВИЈЕ НА ТЕМУ ови зигоса БИБЛИ

Поштански жигови су одувек привлачили пажњу филателиста. Настали су много пре поштанских марака и представљају важан документ о развоју поштанског саобраћаја. Због тога у филателији постоји посебна грана која се зове макрофилателија, која се бави проучавањем и сакупљањем поштанских жигова. Нажалост, каталози на тему маркофилије су ретки због обимности материјала које би требало сакупити.

Недавно се код нас појавио каталог под насловом "Пригодни жигови

МГИФУаЛО

Југославије на тему железнице" из пера Јордана Пешевског, нашег угледног маркофилисте. Колики је значај овог каталога за филателисте, најбоље показује освојена бронзана медаља на међународној изложби жељезничарафилателиста "Ретрћ ех '96", одржаној у Утрехту у Холанији прошле године.

У Каталогу су представљени сви жигови са темом железнице и железничког саобраћаја, који су били у употреби на југословенским поштама, почев од првог посвећеног спомен болници железничара у Демир-капији са датумом 17. октобар 1938. године па до данас. Описана су 354 жига, који са тако обрађени да представљају и историјски осврт на развој железничког саобраћаја код нас. Уз сваки пригодан жиг стоји и датум и место где је био у употреби као и повод због кога је издат. Каталог је рађен на три језика, односно поред српског, текст је писан и на немачком и француском језику.

Посебан значај овог каталога је што се уз све описе налази и отисак самог жига. Тиме је овај каталог занимљив и за остале маркофилисте, јер се на жиговима налазе и мотиви мостова, градова и историјских догађаја који су везани за железницу.

386.

КАТАЛОГ ПРИГОДНИХ ПОШТАНСКИХ ЖИГОВА СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ ОД 1908. ДО 1944. ГОДИНЕ

Наш највећи зналац поштанских жигова, Јордан Пешевски, објавио је ових дана "Каталог Пригодних поштанских жигова Србије и Црне Горе од 1908. до 1944. године". Унесени су сви жигови коју су познати аутору и другим зналцима из ове области филателије.

Први наш пригодни жиг израђен је у Београду за Приредбу Српског новинарског удружења на Ади Цинганлији, названу Тројачки сабор. Она је одржана 31. маја 1908. године. Пригодни жигови у то време нису били толико у моди па се први наредни појавио тек 1920. године, на Инвалидски дан, 12. јуна. И четири филателистичке