Filatelista

39

филателистичког сакупљања.

У новије време, увођењем магнетних телефонских картица намењених за телефонирање из јавних телефонских говорница, "Југомарка" је реализовала још један артикал примамљив сакупљачима. Код нас и у свету сакупљање ових поштанских вредносница већ је попримило организоване облике, па ваља очекивати да ће се у догледно време и ове збирке налазити на прикладним изложбама.

"Југомарка" такође издаје у име и за рачун ПТТ предузећа и коване жетоне за јавне говорнице.

На филателистичком плану активно учествује у манифестацијама републичких савеза, као и Савеза филателиста Југославије, било као суорганизатор, било као спонзор одређених активности и манифестација.

Осим тога, она у име Заједнице ЈПТТ излаже на свим међународним филателистичким изложбама на којима ЗЈШТТ као поштанска управа Југославије учествује у официјелној класи, а у оквиру разних манифестација, самостално припрема и организује промоције постансих марака Југославије, изложбе сликарских радова креатора марака ЗЛИШТ и, заједно са ПТТ музејом Заједнице ЈИТТ, стара се о свим решењима и документима везаним за издавање поштанских марака Југославије, као и вредносница и пригодних поштанских жигова.

Такође, самостално, "Југомарка" учествује и на бројним међународним берзама и филателистичким сусретима, а редовно контактира филателистичке новинаре у земљи и иностранству снабдевајући их детаљним информацијама о југословенским новитетима.

Учествује и на разним светским конкурсима за избор најлепших марака, и на тим изборима бележи за поштанску марку Југославије и Заједницу ЈИТТ изузетне успехе, освајајући ласкаве наслове најуспешнијих и најлепших марака у свету за 1968., као и 1993. годину, када је пригодна блок, издат 1992. у оквиру емисије Европа ЦЕПТ, а поводом 500. годишњице открића Америке, проглашен за другу марку на свету за ту годину. Било је то ликовно решење према оригиналном раду сликара Радомира Бојанића.

Посебан допринос на филателистичком плану, "Југомарка" је дала издавањем Каталога поштанских марака у оригиналним бојама марака, због чега је на бројним филателистичким изложбама у земљи и свету освајала висока признања. Ваља рећи да је овај издавачки потез "Југомарка" остварила након вишегодишњих припрема. Најпре је Каталог поштанских марака југословенских земаља издавала фирма "Југофилателија", од седамдесетих година тај посао преузима Биро за поштанске марке, а наставља га "Југомарка". Више година Каталог је издаван као двотомна књига (први том марке до 1944. а други том након ток периода) да би од 1990. године Каталог излазио као једнотомни, у колору. Од тада, "Југомарка" издаје сваке године допуну каталога, такође у колору.

На плану најшире популаризације поштанске марке и филателије уопште,