Filatelista

40

"Југомарка" је, заједно са Дирекцијом за поштански саобраћај ЈП ПТТ "Србија" већ трећу годину заредом медијатор акције "Градовима Србије у филателистичке походе" и у пет основних школа у пет градова води дечје филателистичке секције са великим успехом. Иницијатор је обнављања филателистичког живота у појединим местима Србије, а активно је сарађивала на формирању филателистичког друштва "Браничево" у Пожаревцу и Клуба хобиста "Св. Прохор Пчињски“ у Врању.

Најзад, "Југомарка" је и један од иницијатора и главни покретач активности поновног формирања Савеза филателиста Југославије, са којим има склопљен уговор о узајамној сарадњи на плану популарисања поштанске марке Југославије.

Вујошевић Душан, Друштво филателиста Нови Сад Каталог југословенских поштанских жигова посвећених музици

Аутори каталога су др Ласло Пухалак (1913-1992), истакнути новосадски филателиста и члан Друштва филателиста из Новог Сада, заљубљеник у музичку уметност и пасионирани сакупљач филателистичког материјала на ову тему и Петер Лант, организатор удружења сакупљача филателистичког материјала на тему музичке уметности из Кирхајма (Катећћени) у Немачкој. Каталог је објављен у Немачкој. Оригинални назив каталога је “Кагајог дег розггетре! zum mitiygebict. MUSIK, Europa - (еП Јисочамлеп“ (Каталог поштанских жигова по мотивима, МУЗИКА, Европа - област Југославија). Каталогом је обухваћено укупно 656 пригодних жигова на тему музичке уметности, а за временски период од 1945. до 1991. године. Целокупан материјал за каталог прикупио је и класификовао др Ласло Пухалак. Др Пухалак је био изузетан познавалац музичке уметности а у филателистичким круговима и познат по богатој музичкој збирци. Након смрти др Ласла Пухалака, господин Петер Ланг је припремио каталог за штампу.

Каталог је подељен у 13 тематских целина и то: 1) фолклор, 2) музички инструменти, 3) композитори, 4) облици музичког истраживања (балет, хорска музика, опере, оперете, поп музика итд.) 5) интерпретатори, 6) музички фестивали, 7) позоришта, опере и концертне сале, S) плес (балет, народни плесови, модеран и такмичарски плес и др.) 9) певачи и музиканти, 10 репродуковање и популарисање музике (радио станице, филм, грамофонске плоче, музичке школе, музичка критика итд.), 11) културно уметничка друштва, 12) музика у општим симболима 13) поштански рогови.

Код сваког жига наведени су следећи подаци: каталошки број, место издавања са поштанским бројем, врста жига, датум и повод коришћења жига и текст и мотив у жигу.

На крају каталога дат је регистар имена са најосновнијим подацима.

Каталог се може поручити преко Друштва филателиста Нови Сад.