Filatelista

22

цама у којима је могуће давати предлоге и сугестије). и када се ради о развојним питањима одређених филателистичких- подручја.

Наглашавајући значај и потребу да се у фази припреме предлога Програма издања поштанских марака у 1999. тодини, нађу предлози и ставови СФЈ, Преседништво је утврдило рок до кога се имају припремити такви предлози, који је, с друге стране, сагласан са роком који "Југомарка“ има да обави овај посао.

"Тугомарка" доста чини да у склопу програма слободних активности деце у школама афирмише едукативну и корисну страну бављења филателијом. Оцењујући то као добру маркетиншку орјентацију, сугерисано је да би било најбоље када би такви наступи били конкретно помогнути, у стручном смислу. од стране филателистичких стручњака из републичких савеза и СФЈ.

Још једном је затражено да Председништво уради нов покушај да се филателија уврсти у наставне програме школа или да се нађу други прикладни облици образовања младих за филателију, кроз учење. Није било конкретних иницијатива по овом питању.

У овој години председништво СФЈ очекују и иницијални прослови око припреме ЈУФИЗ-а Х. Према већ установљеној динамици, Десета југословенска филателистичка изложба требала би да се одржи у 1999. години. На седници је било предлога да се ЈУФИЗ Х одржи 2000. године. Ипак је превладао став који има у виду да се ЈУФИЗ одржава сваке друге године, као и то да наша највећа национална изложба омогућава домаћим излагачима учешће њихових изложака под патронатством НР и FEPA. у иностранству, тако да свака дужа пауза не би користила једном од основних циљева а то је да наши излагачи добију прилику за међународну афирмацију.

Председништво је донело одлуку о додели Повеље Савезу филателиста Србије поводом 50 година постојања. Такође је одлучено да се у време одржавања изложбе Савеза филателиста Србије и других манифестација поводом свечаног обележавања 50 година постојања СФС, организује сусрет председника филателистичких федерација балканских земаља. Организација сусрета би морала да добије одговарајућу подршку јавних ПТТ предузећа Србије и Црне Горе и ЗЈИТТ. Тема "Нове технологије у поштанском саобраћају и филателија“ наведена је као могућа којом би се, поред осталог, бавио овај скуп.

Чланови преседништва су информисани о предстојећем конгресу ВЕРА (у Амсетрдаму, крајем марта ове године) п иницијативама које је наш Савез предузео око усклађивања термина одржавања међународних изложби под покровитељством и патронатством РТР, захтевима за поједностављивање царинских формалности за излошке који се доносе ради излагања, као и питања здраственог осигурања службених лица на светским и међународним изложбама. Предлог са истим иници

јативама упућен је и НЕР.