Filatelista

23

Пред југословенским излагачима налази се чак пет међународних и светских изложби за које је пријављивање у току или је већ извршено. Тако богат програм и бројни позиви који стижу нашем Савезу само говоре о високом месту које СФЈ има у међународним оквирима.

Иако припремљена за ову седницу, одлука о настављању са издавањем часописа СФЈ одложена је за наредну седницу. Савези Србије п Црне Горе су обавезни да припреме своје ставове по овом питању за следећу седницу председништва СФЈ. У краћој расправи највећи број питања о овој ствари органичио се на финансијске разлоге за или против; ни међу члановима председништва није постојао јединствен став о потреби стручног и компетентног југословенског часописа како је то образложено у предлогу.

Уместо плана финансијских прихода и расхода, за 1998. годину, с обзиром на нејасне и недефинисане изворе финансирања, члановима председништва је понуђена информација и привремени План расхода. Иначе, трошкови одржавања редовних активности Савеза и поред домаћинског понашања далеко превазилазе постојеће финансијске могућности. То је и био разлог

да чланови председништва крајње уздржљиво разматрају ово питање имајући у виду да се, до даљњег, може рачунати само са средствима која се моментално налазе на рачуну Савеза. У том смислу, на страни расхода морају се узети у обзир трошкови организације одласка на светске изложбе. конгресе ЕЕРА и ЕР и сусрета председника филателистичких федерација балканских земаља. Донета је одлука о привременом финансирању с тим што се на приходној страни налазе пренета средства по обрачуну за 1997. годину.

Под текућим питањима Председништво је информисано о завршетку пописа филателистичког фонда ПТТ Музеја ЗЈТТТ. Посао је окончан сачињавањем опсежног извештаја који даје добар основ за даље одлуке надлежних органа ЗЈПТТ и Управном одбору ЗЈПТТ у којима су објављени ставови (правци) о могућим даљим мерама.

Председништво је информисано о могућностима да се изложбене витрине и стакла пренесу у надлежност "Југомарке" како би се обезбедило чување, правилно руковање и водила одговарајућа брига о овим средствима.

На предлог филателистичког друштва "Космос" из Земуна, Председништво је донело одлуку о оснивању Секције за аерофилателију при Савезу филателиста Југославије.

Коначно, дате су и две информације које се односе на међународне изложбе и филателистичке манифестације у свету; прва се односи на пријаву учешћа и именовање комесара за светску изложбу у Бечу МЈТРА 2000. а друга на скорашњи међународни сусрет филателиста у Бугарској.