Filatelista

28

практични разлози који налажу да се оживи рад СФВ. Пре свега то се огледа у чињеници да друштва из Војводине и њихови чланови, нису на одговарајући начин учлањена и заступљена у вишим форумима, на шта је већ неко време указивано из (Савеза филателиста Србије и Југославије.

Упозоравано је на пример да таква ситуација формално онемогућава учешће потенцијалних излагача из војвођанских клубова на филателистичким изложбама националног и међународног карактера. Такође, указивано је да је свакодневна званична комуникација по питањима филателистичког рада отежана, да обавештење друштава и чланства није сагласно- потребама, а да су при томе два места коју припадају СФВ у Председништву упражњена!

Све је то подстакло чланове ДФ Новог Сада да формирају Иницијативни одбор за сазивање скупштине СФВ, о чему је Савезу Србије упућено благовремено обавештење. На позиве ИО одазвао се један број друштава, док поједини делегати због спречености нису били у могућности да присуствују.

O томе се међутим водило рачуна приликом гласања о броју и чланству председништва СФВ, па је остављена могућност за промену броја чланова председништва и именовање представника из друштава чији представници се овог пута нису одазвали.

Иницијативни одбор је предложио дневни ред и припремио врло исцрпан радни документ. који је послужио као окосница дискусије и коначних закључака.

У дискусији су дотакнути сви проблеми који тиште филателисте како у Војводини тако и широм земље. Потреба бољег рада на омасовљењу, а посебно на анимирању школске омладине како би се створио подмладак који једино гарантује опстанак филателије, истакнут је као један од главних циљева. Прихваћена је информација да група за то стручних људи из ДП "Југомарка" из Београда, на челу са г. Д. Деспотовићем има у плану да у наступајућим акцијама под називом "Градовима Србије у филателистичке походе" "покрије" Војводину.

Различита финансијска ситуација појединих друштава (обзиром на трошкове закупа просторија, цену и услове набавке нових издања и приходе од истог, као и чланарине, условили су унеколико различите приступе делегата. Разматран је начин да се, ако је могуће. провизије код набавке марака уједначе.

Баш ту је г-дин Стеван Пил, директор Сектора поштанског саобраћаја ЈП! ПТТ Србија за Нови Сад, обећао проширење досадашње одличне сарадње Поште и ДФ Новог Сада и на СФВ и њене чланице, како би се уједначиле погодности код набавке марака, помогло одржавање смотри и изложби пропагандног карактера посебно код школске омладине. Затраживши веће ангажовање баш друштава ван Новог Сада око предлога нових издања и пропагандних акција, обећао је да ће ПТТ максимално изаћи у сусрет, било да су у питању промоције, издања пригодних поштанских коверата: пригодних жигова или сличног. По овом питању закључено је