Filatelista

51

треба сакупљати п поштанске жигове и фламове са одговарајућим мотивом. При томе је најбоље ако се сачува цело писмо или други поштански објекат на коме се налази одговарајући жиг. Наравно да треба сакупљати и све оне поштанске објекте на којима су налепљене марке са датим мотивом. Треба пазити да залепљена номинала, тачније речено марке са одговарајућом номиналном вредношћу, одговара извршеној поштанској услузи (тарифи).

При свему овоме треба имати на уму да најпре траба да се купују марке европских земаља. марке осталих високоразвијених земаља (САД. Канада, Јапан, Аустралија и слично) и марке земаља које имају умерену издавачку политику (Мексико, Бразли, Индија и слично). Марке појединих поштанских управа, које углавном долазе из неких афричких, латиноамеричких и острвских држава у Тихом океану. не треба у почетку узимати. барем док се не провери њихов статус и издавачка политика. У том смислу је Међународно удружење филателиста направило списак непожељних поштанских управа чије марке не треба излагати на филателистичким изложбама.

Данас многе поштанске управе издају дописнице и писма на којима су одштампани различити мотиви са сврхом да допринесу естеској страни поштанске целине. Недавно је Заједница југословенских ПТТ издала тридесетак дописница на којима се налазе разни мотиви као што су животиње, манастири и слично. Ако међу њима постоји нека са одговарајућим мотивом за једног сакупљача, свакако је треба узети. При овоме треба обратити пажњу да се на поштанској целини налази одштампана поштанска марка и да је мотив на целини заиста одштампан од стране поштанске управе. а не од приватног лица или фирме.

Ово су само неке од ствари на које треба да обрати тематичар. Ако неко жели да своју збирку припреми за филателистичку изложбу свакако да мора да води рачуна и о другим појединостима. То је за неку другу причу јер се подразумева да излагач није више почетник у филателији.

Ево неколико примера тематске филателије који су популарни широм света, а које ће почетнику, надамо се, дати бар донекле увид у богаство саме филателије и заинтересовати га за тематску филателију. Примери су дати само у оквиру поштанских марака јер са њима обично и почиње озбиљније бављење филателијом.

туттутинитититтинин

, , 4 " . ~ те"

: ; i Понтије :

· , 4 , RHAHNUS fPANGULA “

« , « , 4

· » « , “

: , i , «

: , : , «

1 , ' » “

E. » ' , ' : : : ;

“ » 4 , .

4 Lj 54 » “

» “ » “

: : « , :

f 19414 « , 4

5 у Ju плеј AO , 4

и » ЈОСОМРАМЈА • , :

AZ AGGG RRA oo ' 4