Filatelista

u 5)

Шах на маркама

Међу најпопуларнијим и најатрактивнијим темама у филателији је шах. (Ова тема није интересантна само за шахисте-филателисте и љубитеље шаха већ и за многе друге. Шах је најпопуларнија игра за таблом у читавом свету. а број до сада издатих марака на ову тему је релативно мали (према осталим темама у филателији као што су уметност. флора, фауна итд), а цене нису високе па је до ових марака лакше доћи.

Прва поштанска марка на тему шаха издата је у Бугарској поводом Балканских игара у Софији 29. септембра. 1947. године. На марки од 9 лева, из серије од 5 комада, приказана је стилизована фигура скакача. Поред осталих спортиста на овом Балканском шампионату учествовали су шахисти из Мађарске, Југославије, Бугарске и Румуније. Југославија је заузела друго место, одмах иза Мађарске.

Друга земља која је издала марке на тему шаха је бивши Совјетски Савез. Марке су издате поводом одржавања првенства света у шаху у Москви. Циљ овог првенства је био да сем после смрти Аљехина добије нови светски шампион. Издате су три марке 20. септембра 1948. године.

Хронолошки, Мађарска је издала трећу серију на тему шаха, а поводом одржавања турнира кандидата за првенство света од 9. апреила до 20. јуна у Будимпешти. На турниру је требало да се добије изазивач Ботвинику.

Наша земља је четврта у свету која је издала поштанске марке на тему шаха. Повод је био одржавање прве шаховске Олимпијаде после Другог светског рата. Олимпијада је одржана у Дубровнику 1950. године и победила је Југославија. На дан отварање Олимпијаде, 20. августа, Југославија је пустила у оптицај серију од пет пригодних марака. Марке су штампане у хелиогравури у штампарији Courvoasier SA у Швајцарској у табацима од по 50 комада. Ово је једна од најлепших југословенских серија, а и међу маркама у свету на тему шаха заузима веома високо место. Заправо, немогуће је замислити бољу филателистичку збирку на тему шаха а да се

утутууууттУМУтУ „етитетени те

SATOVSRA, OLIMPIJADA 1950

Ма АИ КЕ JUG SLAVIJA

МР ТИ OT ПАЗАРА ЈА

љаш- аката љљк кина

O OOU UMU н