Filatelista

54

јер ће поводом предстојећег Светског првенства у фудбалу у Француској скоро све поштанске управе издати пригодне серије. Уз то, номинале ових серија су доста велике и премашују тарифе за уобичајени поштански саобраћај.

И са темом Олимтијских игара је слично. Уз сваку Олиљтијаду у свету се изда превелики број поштанских марака. Зато се филателисти, којима то економске могућности дозвољавају, опредељују само за филателистичке објекте издате поводом Олимпијских игара до Другог светског рата. Због високих цена овакве теме се не могу препоручити нашим сакупљачима, поготово не почетницима.

Да би са овим проблемима изашли на крај, тематичари везани за спорт све више се ограничавају на филателистичке објекте са мотивима спорта које је издала једна земља. Због тога је можда и најприродније, поготову због економских могућности, да се један наш тематичар определи за филателистичке објекте на тему спорта који

су издати у Југославији.

Остале тематске области

Флора, фауна или репродукције на маркама су само неко од најчешћих мотива на поштанским маркама. И даље важе слична правила као за шаховску и спортску тематику. На темо флоре могло би се сакупљати марке са мотивима инсеката, али исто тако са мотивима гмизаваца или домаћих животиња.

Списак могућих тема за сакупљање је неограничен. Ако се почетник заннтересује за одређене мотиве на поштанским маркама, најважније је да почне да сакупља. Тада ће моћи да упазна све чари тематске филателије.

RL ROTUTGTO S TKVIIJN