Filatelista

53

у њој не налази ова серија. За време Олимпијаде била су у употреби и два жига са покретним датумом. Ово су уједно и први пригодни жигови у нашој филателији на тему шаха. Издато је више различитих пригодних коверата као и максимум карте.

Следећа југословенска серија на тему шаха изашла је 18. септембра 1972. године поводом Двадесете мушке и Пете женске шаховске Олимпијаде у Скопљу.

Поводом 29. шаховске Олимпијаде, која је одржана у Новом Саду, 15. октобра 1990. године издата су два блока: зупчан и сечен са по четири марке. И ова серија. као и раније серије на тему шаха, штампана је у Швацарској.

Током 1995. и 1996. године код нас су издате три пригодне серије на којима је приказано тринаест досадашњих светских првака у шаху као и стилизоване шаховске фигуре.

У последње време на маркама са мотивом шаха често се приказују дијаграми шаховских позиција са велемајсторских мечева. То свакако обогаћује ову тему.

Спортски мотиви на маркама

Прву спортску серију марака издала је Дирекција пошта Грчке 1896. године поводом обнављања и одржавања Олимпијских игара исте године у Атини. Серија има 12 марака различитог формата. Слике на маркама приказују Олимпијске игре старих Грка, стадион на Акрополису, Хермесову статуу, Акрополис и Пантеон. Номинала је износила око 20 тадашњих драхми, што је за оно време била знатна сума. Серија је тражена и доста ретка. Попут осталих постоје фалсификати и ове серије, при чему су неке вредности врло успешне.

Прва серија са спортским мотивима код нас издата је 3. септембра 1932. године поводом Веслачког шампионата Евроле одржаног у Београду. Серија садржи 6 вредности и штампана је у тиражу од 60.000 комплетних серија. Затим следе издања поводом соколских слетова, прво у Љубљани 1933. а потом у Сарајеву пи Загребу 1934. године. Прве марке са спортским мотивима у ФНРЈ изашле су 15. јуна 1947. године поводом "Дана филскултурника".

Југославија је 1996. године издала чак 24 марке са мотивом спорта. Ако се узме | обзир преко 200 поштанских управа које данас постоје у свету, при чему поједине управе издају далеко више марака на тему спорта него наша земља. јасно је да је немогуће сакупљати све марке са овом темом. Због тога се филателисти опредељују за сакупљање мотива само једне спортске дисциплине, као што су кошарка, омет или, на пример, дизање тегова.

Међутим и ту се јављају проблеми. До данас је толико пуно изашло марака на тему фудбала да их је готово немогуће све сакупити, а и за такву једну збирку тре-

бала би велика (чак и за филателисте из економски најјачих држава) сума новца. Због тога се сакупљачи опредељују само за сакупљање марака издатих поводом светског или неког другог првенства-у фудбалу. Међутим и ту је ситуација неповољна,