Filatelista

38

У власништву Британског филателистичког удружења је Британски филателистички центар (Виш5ћ РћЏагенс Сепште) у Лондону. Овај центар је и средиште Националног филателистичког удружења (Манопа! РАПатенс Зослеђу МР5) и Удружења филателистичких фирми (РА агенс Тгадег5' Зостегу - РТ5). Центар располаже са потпуно орпемљеном собом за састанке и библиотеком, која је у валсништву МР5 и представња једну од највећих библиотека ове врсте у Великој Британији.

Британско филателистичко удружење има статус добротворног друштва и његове смернице и циљеви су да промовише и ојача интересовање, пораст и проучавање филателије и историје поште као и сакупљање филателистичких објеката - марака, писама и слично. Годишњи приход Удружења износи око 130.000 фунти. Овај новац се усмерава у подржавање бројних филателистичких активности и манифестација. Удружење често истиче да је добротворна донација или неповратна помоћ добро дошла. Истиче се да без сталне финансијске помоћи приходи Удружења могу свести у реалне оквире, што ће смањити број филателистичких активности.

Филателистичке активности Удружења су: подршке које обухватају изложбене и сакупљачке области на националним изложбама, набавка књига ни каталога филателистичког садржаја за јавне и школске библиотеке и филателистичке клубове, затим активности сакупљања марака унутар омладинских организација и болница; подршка почетницима путем снабдевања “паковања марака“ (код нас познато под изразом 'масен-варе') и саветима. Удружење је такође активно у штампању књига филателистичког садржаја и до данас је објавило четири брошуре о различитим аспектима филателистичког сакупшања. У плану је да се знатно повећа број брошура. Треба споменути и одржавање филателистичких семинара.

У току 1994. године Британско филателистичко удружење је донело План развоја за период од 1994. до 2001. године. Он је био представљен Краљевској пошти са намером да ова институција обезбеди фондове потребне за реализацију Плана. Краљевска пошта је позитивно одговорила на План и уплатила је 140.000 фунти као почетни фонд у циљу стимулисања делатности Удружења.

Данас се сматра да је приметан напредак у развоју филателије у складу са циљевима плана. Ту треба споменути тесну сарадњу Удружења са МРЗ, РТ5 и Асоцијацијом британских филателистичких друштава (Аззостаноп ој Вашаћ РаЏагенс 50с1енез). Међутим, како истичу филателисти ове земље потребна је и додатна подршка ако се жели обухватити и дугорочни препород филателије у Британији.

Судећи према ценама партиципације за Светску филателистичку изложбу LONРОМ 2000 финансијска подршка је итекако потребна.

30.