Filatelista

39

ФРАНЦУСКА ФИЛАТЕЛИСТИЧКА АКАДЕМИЈА

ранцуска филателистичка академија (1: Асадепце (гапсајзе де Рћакеће) осно-

вана је 1929. године тајним гласањем ондашњих познатијих француских филателиста. Ригорозна процедура гласања остала је и до наших дана. Данас Академија има 38 редовних чланова, 21 дописног члана из Француске и 26 дописних чланова из иностранства, сви изабрани тајним гласањем.

Академија ове године слави 70 година постојања. То је прилика да се резимиРају предходне године, али и да се сагледају даљи планови. За непознаваоца Академија може личити на скуп мање или више еминентних филателистичких стручњака чији је једини задатак да овековече своје удружење. Стварност је управо другачија.

Академија је активна у многим аспектима филателије. Њихови чланови учествују на изложбама највећег ранга као излагачи или чланови жирија. Раде на састављању каталога - енциклопедији француских марака. Први том, који обухвата издања од 1849 до 1853 је изашао, као и четири дела другог тома . Издавање књига са стручном филателистичком тематиком. Академија издаје тромесечни часопис “Документи филателије" (Росиштел! philateliques) y KOJEM чланови објављују своја запажања и открића везана за филателију и историју поште. Чланци дају разјашњења појединих филателистичких питања и недоумица, оживљавају полемике око још неутврђених података, предлажу нове правце у истраживању. Из овога јасно произилази и основни циљ Академије: омогућити филателистима што бољи увид у филателију и филателистичке објекте.

Поводом 70-годишњице свог постојања, а у сарадњи са другим филателистичким удружењима, Академија ради на издавњу речника филателистичких и поштанских речи и израза. Циљ овог речника је да се уведу, барме донекле, стандарди у филателистичком језику чиме ће се омогућити лакша размена филателистичких информација које потичу са различитих говорних подручја.

316.

МАРКЕ ЛИХТЕНШТАЈНА ВАН ОПТИЦАЈА Кана Лихтенштајн ограничила је важност својих поштанских марака: све марке издате до 1. јануара 1996. године моћи ће да се користе у поштанском саобраћају закључно са 31. децембром ове године. Међутим, није Лихтенштајн једина европска држава, која намерава да ограничи "важност својих марака. Немачка је донела сличан пропис, до краја 2001. године због увођења нове валуте Еура.

36.