Filatelista

41

музејске поставке што је на свечан начин и урађено 14. јуна 1958. године у новоадаптираном простору. Идејно решење ентеријера ПТТ музеја урадио је арх. Слободан Васиљевић из Београда. Музејска грађа у ПТТ музеју подељена је на пет самосталних одељења: - поштанско одељење; - одељење за телекомуникације; - одељење за међународне ПТТ везе; - одељење за поштанске марке и вредноснице и одељење синдикалне организованости ПТТ радника.

Експонати у поштанском одељењу односе се на историјски развој поште од најранијих дана са појавом писма и писмености.

У другом делу, изложени су експонати који се односе на поморски, речни, колски, железнички, аутомобилски и ваздушни саобраћај, као и средства за поштанску манипулацију ваге, ковчежићи, више типова поштанских сандучића, машина за жигосање поштанских пошиљака и друго.

У одељењу за телекомуникације изложени су експонати из телеграфског, телефонског и радио-телеграфског и радио-телефонског саобраћаја. Према средствима преноса вести на даљину, телеграфија се може поделити на три дела: на оптичку, акустичну и електричну телеграфију.

Од првог Беловог телефона из 1875. године, пошло је само осам година, тачније 14. марта 1883. године у Београду је обављен први телефонски разговор, а у Црној Гори 1897.

Документи у одељењу за међународне ПТТ везе говоре о приступању Србије и Црне Горе првим међународним везама и савезима. Прва телеграфска конференција одржана је 1865. године. Српски делегат на тој конференцији није био присутан, јер није био постигнут договор са Турском око улоге Србије у међународној телеграфији. Србија је Телеграфском савезу приступила 9. фебруара 1866. године.

Светски поштански савез основан је 1874. године, а на том скупу представник Србије је био Младен Радојковић. Црна Гора није имала представника на овом скупу, али се и она убраја међу осниваче. Предфилателистичка збирка ПТТ музеја привлачи пажњу својим експонатима писама и жигова са 48 поштанских станица колико их је било у периоду између 1840. и 1866. године. А филателистички део започиње збирком наших првих поштанских марака, али и богатим експонатима (југословенских и иностраних поштанских марака са бројним документима из ове (области.

Бројни документи и експонати, који су брижљиво сакупљани пуних 75 година, "товоре о једној веома занимљивој ПТТ историји код нас, а делом и у свету.

ПТТ весник, број 1281/2