Filatelista

42

ПРОГРАМ ИЗДАВАЊА ПРИГОДНИХ ПОШТАНСКИХ МАРАКА У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ 1999. ГОДИНИ

ПРЕДЛАГАЧИ И МОТИВИ

а предлог ЈЕ! ПТГ саобраћаја Србија“ и ДП “Југомарка“ на дан 15. септембра, када је пре 125 година у Берну основан Светски поштански савез, биће пуштене у оптицај две марке.

Десета југословенска филателистичка изложба - ЈУФИЗ Х, биће обележена пригодним блоком на предлог Савеза филателиста Југославије. Блок ће бити пуштен у оптицај на дан отварања Изложбе - 27. септембар. Као мотив на блоку биће приказане медаље освојене на филателистичким изложбама, као и најзначајније марке и писма Србије и Црне Горе.

На маркама традиционалног издања "Радост Европе“ биће приказана деца Југославије и деца света у националним костимима својих земаља.

На дан 15. октобра навршава се 150 година од смрти Фредерика Шопена (18101849). Тим поводом, а на предлог Музиколошког института САНУ и Ј! ПТГ саобраћаја "Србија", појавиће се пригодна марка.

Велики број светских поштанских управа обележава долазак 2000. године издавањем пригодних поштанских марака. На предлог ДП “Југомарке“ пустиће се у оптицај 2. новембра карнет са шест пригодних марака и блоком. Мотиви марака ће бити узети из периода првог миленијума (до 1001. године).

На маркама под традиционалним називом “Музејски експонати“ предвиђени су хомољски мотиви: испирање злата, инструменти којима се оно врши, као и народне ношње тог краја. мотиви ће бити одабрани у сарадњи са РЈ ПТГ саобраћаја «Пожаревац“. Серија излази 18. новембра. Очекује се да и промоција серије буде одржана у Пожаревцу.

На предлог САНУ, ове године ће на маркама под називом “ Уметност“ бити

приказани мотиви из манастира Поганово. 5 32.

КОЈА ЈЕ МАРКА НАЈЛЕПША

| избору читалаца дневног листа “Политика" за нашу најлепшу марку у 1998. године проглашен је блок издат крајем августа прошле године поводом освајања златне медање кошаркаша на Светском првенсту у Атини. Другопласирана је репродукција “Кићење невесте" из серије “Народни обичаји" а на трећем месту се нашла марка “Хиландар - поглед из архондарикона“ посвећена јубилеју ове српске светиње. Аутор све три марке је Радомир Бојанић.