Filatelista

12

додуше територијално ограничених, између неколико европских земаља. Али значајно је да је та замисао реализована и убрзо се показала веома корисном.

Први европски поштански савез ширег значаја био је онај из 1850. године. Основале су га Аустро-Угарска и земље Немачке федерације. Овом савезу приступило је 16 држава које су биле узајамно везане геополитичким и економским везама. Зато је и разумљиво да је један од иницијатора за стварање међународне поштанске уније био директор немачких пошта Хенрих фон Стефант!.

Каснија и много шира реализација замисли о јединственој поштанској територији као и установљење јединствених правила о поштанском саобраћају између земаља имали су многе поборнике. Услед све веће потребе за међународним поштанским везама противника практично више није било. Сада су се јавили проблеми усаглашавања различитих националних и локалних интереса тако да регулисање међународних поштанских веза буде прихватљиво за већину земаља, и то не само Европе већ и осталог света. По завршетку немачко-француског рата (1871. година) створени су политички и други услови за организовање једног конгреса на коме би се поставили основи Светског постанског савеза.

У Берну је 15. септембра 1874. године почео Конгрес представника Управа пошта (Сопагез дез герезеп!ап 5 дез Адпита табоп5 де5 розге5) који су чинили представници 21 европске земље тог доба (Аустрија, Белгија, Велика Британија, Грчка, Данска, Египат - који се тада сматрао европском државом, Италија, Луксембург, Немачка Норвешка, Португалија, Румунија, Русија, Србија, Турска, Угарска, Француска, Холандија, Шпанија, швајцасрска и Шведска) као и Сједињене Америчке Државе. За време трајања конгреса, а на интервенцију Аустро-Угарског управника пошта, 2. октобра примљена је Црна Гора. Она се сматра пуноправином чланицом и прихвата заједнички споразум који треба да се потпише.

Тај споразум је реализован 9. октобра 1874. године када је у Берну потписан одговарајући мећународни документ - Договор о поштанским везама (тзв "Бернски документ“). У исто време је и основано Врхунско поштанско удружење (ТУ поп гепегаје дез розте5) које је 1878. године променило име у Светски поштански савез (2 'Отоп Розгаје Оптуегзеће - УПУ). Основно начело, које је усвојено "Берлинским документом, је право сваке чланице да за себе задржи наплаћену поштарину за писмо намењено иностраном поштанском саобраћају, али и обавеза да организује пренос писама преко своје територије без наплаћивања посебне таксе.

О корисној активности ове организације сведочи то што никада није било покушаја да буде укинута, чак ни за време ратова. Данас су све земље чланови овог поштанског удружења. На тај начин оно је заиста постало светска организација.