Filatelista

17

ског службеника и грб Краљевске српске поште с краја 19. века.

"Дан марке“ се још једном прошетао, јер је 1997. године "угледао светло дана" 3. маја (Кбр. 2705), али овога пута ликовно решење је дао Радомир Бојанић, а ЗИН одштампао марку и то у тиражу 53 хиљаде примерака, продајним табацима по 25 комада, док је номинална ознака била 2,50 нових динара. Мотив је приказивао ноћни утовар поштанских пошиљака у авионском превозу.

За 1998. годину, датум пуштања у продају пригодног издања "Дан марке" поново је био планиран за 3. мај, али је са разлогом померен за септембар. Поводом 50 година Савеза филателиста Србије, а у оквиру традиционалног издања " Дан марке", Заједница југослвоенских ПТТ пустила је 28. септембра прошле године пригодну поштанску марку номинале 6 нових динара. Као мотив на марки послужио је део поштанске марке са знаком прославе 50 година Савеза филателиста Србије. Ликовна обрада марке дело је академског сликара Радомира Бојанића, који је и урадио ликовно решење знака ове прославе и новог знака Савеза филателиста Србије. Марка је штампана у ЗИН-у, али овај пут техником једнобојне дубоке линијске штампе, у тиражу од 37.000 комада и у шалтерским табацима од 25 комада.

И ове године "Дан марке" је посвећен филателистичком јубилеју. Овог пута то је 50-годишњица часописа "Филателиста". Ликовну обраду марке урадила је Марина Калезић, а штампана је техником вишебојног офсета поново у ЗИН-у у Београду у табацима од 25 комада.

96

|) Сви каталошки бројеви су према Каталогу југословенских поштанских марака у издању ДП "Југомарка"

У прошлом броју часописа на страни 10 учињена је једна грешка. У наслову чланка Александра М. Крстића уместо "Неразјашњен босански жиг Горњи Вакуф" треба да стоји "НЕРАРЗЈАШЊЕН БОСАНСКИ ЖИГ ДОЊИ ВАКУФ". Извињавамо се аутору чланка.

Уредник