Filatelista

18 Борисав Станковић, Београд

ФИЛАТЕЈЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА РИШЕХЕКАХМСЕ 99

На недавно одржаној Светској филателистичкој изложби у Паризу под називом РНШЕХЕКАМСЕ 99. једној од највећих у свету током ове године, учествовало је више од 500 излагача из 69 земаља света са филателистичким збиркама које су задовољиле најстрожије критеријуме међународног жирија. Изложба је одржана под покровитељством Међународног удружења филателиста (ФИШ) на преко 3.500 излагачких рамова у Париском комплексу ЕХРО (сајамски комплекс). Изложба је одржана поводом 150годишњице издавања прве француске поштанске марке.

Ово је уједно и прва међународна филателистичка изложба на којој је учествовао Савез филателиста Југославије након агресије НАТО на нашу земљу.

Као и много пута до сада југословенски излагачи остварили су запажен успех. Савез филателиста Југославије учествовао је са шест објеката, 4 излошка и два објекта литературе. На више паноа у ватромету боја и нијанси приказане су прве марке Кнежевине и Краљевине Црне Горе од 1874. до 1915. године. За овај изложак др Јован Величковић добио је велику позлаћену медаљу. Никола Љубичић добио је велику сребрну медаљу за збирку "Поштанска историја Ужица 1840-1948.“, док је изложак "Авионска пошта Краљевине Југославије“ од Предрага Вујошевића. добио сребрну медаљу. У конкуренцији омладинских изложака збирка под називом "Флора Југославије" Ане Пешевске освојила је бронзану медаљу. Књига Слободана Бајића "Марке издате у Темишвару за време српске управе 1919. године" у класи литературе освојила је велику сребрну медаљу док је часопис "Филателиста' Савеза филателиста Србије освојио сребрну медаљу.

(Од изложака марака са југословенског подручја, који су приказани на изложби, треба истаћи изложак марака Кнежевине Србије излагача В. Кардоша из Швајцарске у шампионској класи; изложак

"Србија у рату 1914-1918. излагача Д. Стојановића из Швајцарске за коју је добио позлаћену медаљу, као и изложак "Црна Гора, прве емисије" за коју је излагач М. Бустаман из Шпаније добио велику позлаћену медаљу.

Излошке је оцењивао стручни жири од 55 чланова. Један од чланова жирија био је др Војислав Мићовић, председник Савеза филателиста Југославије. Велика награда Изложбе у националној класи припала је излагачу из САД за изложак "Поштанска историја периода опсаде у време француско-пруског рата 1870-1871.". у такмичарској класи излагачу из Данске за изложак првих марака ове земље, док је велика награда у шампионској класи додељена

ађан