Filatelista

Raznišljanja o grbušama, markama za novine iz 1866. godine 11

količinu deblje hartije koja je gumirana debljim nanosom žućkaste gume (I i II štampanje) i da je tek posle toga, kod II štampanja, prešla na tanju hartiju i belo tanje gumiranje. Konačno, za IV štampanje samo vrednosti od jedne pare, ostalo se na istoj boji kao prethodno ali je nabavljena hartija obojena u masi, koja nije bila prevučena nanosom krede na površini. Ove pretpostavke, kao i studija razdvojnih linija između maraka dovele su do sadašnje klasifikacije, koja Je prvi put bila predstavljena u izlošku autora na izložbi Balkanfila 77 u Beogradu. Posle ove prezentacije takvu su klasifikaciju prihvatili kasniji autori prikaza maraka Srbije, izlagači ı sakupljači na međunarodnim izložbama, a pre svih katalog Jugomarke. Klasifikacija do danas nije nijedanput osporena.

U postojeću klasifikaciju uklapaju se ı neke podvarijante ovih maraka:

1) Marka broj 1/II postoji u najmanje dve međusobno upadijivo različite nijanse (bronzanomaslinasta i okerastomaslinasta), što Je posledica okolnosti da je štamparija za štampanje preko 1.500 tabaka te marke morala da pripremi dve ıli više šarži boje, koje nisu bile istovetne. Isto važi ı za marku broj 2/III, gde je samo mala količina tiraža u tzv. retkoj „čokoladnoj” boji.

2) Pojava marke broj 1/TIH na debelom papiru (kod 1 ı II štampanja) ukazuje da Je manja količina zostalog debljeg papira utrošena pre prelaska na glavnu šaržu tanjeg papira za to štampanje.

III штампање ЈУ штампање

Na ovom mestu moram da upozorim да је boja pojedinih maraka, posebno broja 2/I a naročito broja 1/II veoma osetljiva na spoljne uticaje, posebno bazne i