Filatelista

54 УОЛЗГА У МТСОУТС

KONGRES EVROPSKE FILATELISTČKE FEDERACIJE U BEČU 31. MAJA I 1. JUNA

Dr Pojislav Mićović Predsednik SFJ

NOVI KORAK U RAZVOJU FILATELIJE I MEĐUNARODNOJ SARADNJI

Beč Je od 30. maja do 4. juna bio u pravom smislu centar evropske filatelije. U ovom periodu održana Je po broju izlagača i sadržajima izložaka veoma impresivna smotra evropskih filatelista. U okviru izložbe učestvovale su poštanske administracije iz skoro svih evropskih zemalja koje su filatelistima ponudile svoja izdanja, među njima Je zapaženo učešće izabrane ekipe Jugomarke čiji su štand opsedali evropski filatelisti tražeći ı kupujući Jugoslovenske marke koje, bez preterivanja, predstavljaju motivski ı likovno izuzetno uspela izdanja koja privlače pažnju evropske i šire filatelističke publike. Uz sve ovo tokom trajanja izložbe filatelisti su mogli da popune svoje zbirke Jer su im brojni trgovci nudili bogat asortiman filatelističkog materijala — od klasike do moderne filatelije.

U vreme ove filatelističke smotre, u Beču Je održan kongres Evropske filatelističke federacije (FEPA) koji je trajao 31. maja ı 1. juna. Ovaj skup okupio je predstavnike nacionalnih federacija iz blizu 40 evropskih zemalja. Jugoslovenska delegacija koju Je predvodio predsednik SFJ dr Vojislav Mićović uzela je aktivno učešće u radu Kongresa. Savez filatelista Jugoslavije bio je aktivan ı u pripremi kongresa. Predsedništvo SFJ је ranije poslalo opširan memorandum sa brojnim primedbama ı predlozima za izmene ı dopune Statuta ı pravilnika o takmičenjima na međunarodnim izložbama, a posebno o sistemu medalja o čemu će odluke doneti predstojeći kongres Svetske filatelističke federacije na zasedanju u Madridu u toku Jeseni. Evropska federacija Je po broju članova ı po iskustvu najveća ı najuticajnija regionalna međunarodna filatelistička organizacija.

Kongres FEPA održan Je u dva dela: Jednog dana raspravljano Je o aktuelnim problemima svetske filatelije danas, a drugog dana bio Je radni deo kongresa sa redovnim, za kongrese uobičajenim dnevnim redom.

U toku prvog dana zasedanja delegati kongresa imali su prilike da saslušaju seriozna izlaganja na aktuelne probleme svetske filatelije. Prva, i jedina od tema koja Je izazvala posebnu pažnju bilo je izlaganje dr H. Zibalda iz Austrije o poštanskom saobraćaju u zemljama bivše Jugoslavije, od 1991. godine do danas. Doktor Zibald je usmeno i putem slajdova detaljno i informativno, uglavnom bez komentara, prikazao