Filatelista

Kongres evropske Filatelističke federacije u Beču 31. maja i 1. juna 55

proces razbijanja Jugoslavije kroz postepenu zamenu valute ı uporedo s tim promenc u izdanjima poštanskih maraka — provizorJa od sadašnjih izdanja. Taj prikaz dao jc sliku stanja od Slovenije ı Hrvatske, preko Republike Srpske Krajine, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, do sadašnje Jugoslavije, ı poscbno Kosova ı Metohije. U tom kontekstu u kratkim crtama dat Je prikaz maraka u Makedoniji, a van toga data je kratka informacija o markama u Albaniji. Ova slika stanja prikazana Je u osnovi objektivno i tačno, bez komentara ı političkih konotacija. Delimičan izuzetak učinjen je prilikom prikazivanja izdanja naših maraka za vreme ı povodom agresije NATO pakta. Doktor Zibald je na slajdovima prikazao NATO avione kako bombarduju našu zemlju, a zatim je na ckranu prikazao sva izdanja Jugomarke povodom agresije. On je pritom prokomentarisao da se radi o propagandnim izdanjima, ali Je ostao nedorečen kontekst njegovog komentara. No bez obzira na to, može se pouzdano zaključiti da je to primljeno ı shvaćeno u pozitivnom smislu kao prikaz Jednog vida našeg opštenarodnog otpora agresiji.

U ovom delu kongresa izloženi su referati sa interesantnim razmišljanjima o aktuelnim problemima savremene filatelije: gospođa M. Moris iz Velike Britanije bavila se propblemima filatelije za žene, Valner iz Austrije govorio Je o omladinskoj filateliji, dok je L. Brendl iz Češke izneo razmišljanja o tzv. socijalnoj: filateliji. M. Adler, dugogodišnji predsednik nemačke federacije, podneo Je zanimljiv referat pod nazivom „Kuda ide svetska filatelija”. Adler Je ukazao na mnoge aktuelne probleme savremene filatelije ı njene budućnosti u uslovima razvoja savremenih tehnologija u oblasti komunikacija, posebno u poštanskom saobraćaju, pledirajući na ozbiljnosti situacije ı potrebi bolje saradnje poštanskih administracija sa filatelističkim organizacijama. Po njegovom mišljenju ta saradnja sada nije zadovoljavajuća, što u budućnosti može dovesti do negativnih posledica.

Referati podneti na kongresu mopu biti dobar povod za organizovanje rasprava u Savezu filatelista Jugoslavije o mnogim pitanjima koja se pojavljuju i u našoj filateliji i u poštanskom saobraćaju.

Na drugom delu kongresa, Predsedništvo Je podnelo izveštaj o jednogodišnjem radu ı obavestilo delegate o predlozima koje su nacionalne federacije dostavile birou Svetske federacije u vezi sa izmenama dokumenata FIP o kojima će odlučivati kongres u Madridu početkom oktobra ove godine. Kongres FEPA nije zauzimao stavove o tim predlozima. Na kongresu u Madridu obaviće se izbor jednog broja članova Biroa. Zato Je na bečkom kongresu tajnim glasanjem većinom glasova odlučeno da kandidati za novc članove Biroa FIP iz Evrope budu Brendl iz Češke i Pereira iz Portugala, dok ostala tri kandidata — iz Italije, Španije i Francuske nisu dobila potreban broj glasova.

Na kongresu Je obavljcna i promocija cvropskc filatelističke izložbe u Lublinu (Pojska) od 1 — 9. septembra 20001. godine i evropske izložbe u Amsterdamu 20002. godine. Na ove izložbe pozvan je i Savez filatelista Jugoslavije, odnosno naši filatelisti sa svojim zbirkama.