Filatelista

58

Predsedništvo Je odalo priznanje predsedniku organizacionog odbora dr Jovanu Veličkoviću ı članovima organizacionog odbora za uspešnu organizaciju Jufiza X.

U raspravi o izveštaju predsednika žirija izrečeno Je dosta kritičkih ocena. Zaključeno Je da ubuduće članovi žirija moraju proći kroz pripremni rad kako bi se izbegle moguće greške u pipremi FIP pravila.

Predsedništvo Je prihvatilo izveštaj o učešću naše delegacije na kongresu Evropske filatelističke federacije u Beču.

Raspravljajući o izveštajima komesara na Svetskoj filatelističkoj izložbi u Londonu (komesar dr Jovan Veličković) ı Evropskoj filatelističkoj izložbi u Beču (komesar Jovan Ristić) Predsedništvo Je konstatovalo da Jugoslovenski izlagači nastavljaju sa uspešnim predstavljanjem Jugoslovenske filatelije na najjačim međunarodnim takmičenjima. Na Svetskoj izložbi u Londonu naši izlgači su zabeležili sledeće rezultate: za izložak "Bosna i Hercegovina 1846-1906.", Đorđe Radičevic Je osvojio pozlaćenu medalju; za izložak "Predfilatelija Srbije", dr Ranku Taloviću Je pripala takođe pozlaćena medalja, a za izložak "Kneževina Srbija 1866-1880", u klasi tradicionalne filatelije, dr Jovanu Veličkoviću je pripala zlatna medalja. U Beču, na Evropskoj izložbi, zabeleženi su sledeći rezultati: za izložak "Kneževina i Kraljevina Crna Gora (1874-1918)", dr Jovanu Veličkoviću je pripala velika pozlaćena medalja; za izložak "Bosna ı Hercegovina 1847-1918", Zoranu Stepanoviću Je pripala pozlaćena medalja; za izložak "Strane pošte na tlu Srbije", Jovanu Ristiću Je pripala velika srebrna medalja ı konačno, za izlozak "Marke Temišvarskog izdanja", Slobodanu Bajiću je pripala srebrna medalja.

U raspravi o problemima naplate potraživanja od JPTT "Srbija" Predsedništvo je još Jednom najodlučnije izrazilo svoju nameru da ukoliko poslednja pismena upozorenja predsednika Saveza dr Vojislava Micovića ne urode plodom potraži zaštitu svojih prava u postupku koji Je naznačen u Ugovoru.

Predsedništvo je donelo odluku o formiranju sekcije za Olimpijsku filateliju. Član Predsedništva LJjudevit Vujković Je zadužen da za narednu sednicu pripremi pravilnik o radu Sekcije.

(М.В.)

12 ЕР PRIZNANJE SFJ I PREDSEDNIKU SFJ NA ANGAŽOVANOM RADU U RAZMATRANJU IZMENA FIP DOKUMENATA

Iz sedišta Svetske filatelističke federacije u Cirihu, na adresu predsednika Saveza filatelista Jugoslavije dr Vojislava Mićovića stiglo je pismo u kome se generalni sekretar FIP gda Marja Luiza Heiri zahvaljuje za komentare ı sugestije primljene u vezi sa amandmanima na FIP dokumenta. U pismu se naglašava se da su sve primedbe uzete u obzir prilikom revizije pojedinih članova dokumenata.

Za predstojeći 66. kongres FIP (koji će početkom oktobra biti održan Madridu u vreme Svetske filatelističke izložbe ESPANA 2000) data je podrška većine članica FIP za izmene u sastavu Direktorijuma ı Komisijma ali ne i za promene u vezi sa nivoima medalja pa Je za drugi dan Kongresa predviđena neformalna rasprava po tom pitanju (koja će uključiti i razmatranje nekoliko interesantnih dostavljenih sugestija).