Filatelista

57

Ukazano je na potrebu češćeg prisustva filatelije na stranicama časopisa za decu (Neven, Politikin Zabavnik i dr.) Obavezu da tu nešto više učini preuzeo je Husein Čamdžić.

U raspravi o izdavačkoj delatnosti konstatovno je da je u toku realizacija izdavačkog, plana časopisa Filatelista za 2000. godinu. Izašao Je broj 241, a obezbeđena su potrebna materijalna sredstva za štampanje Još dva broja do kraja godine. Ukazano Je na propuste koji su se dogodili u pripremi i štampi broja 241. U ediciji "Biblioteke SFS" štampana Je prva knjiga "Vojna pošta ı sanitet Vojne granice 1496-1871" dr vet. med. Vojina Višackog koji momentalno piše novu knjigu "Pošta ı cenzura u Narodnooslobodilačkom ratu". Cilj Je da se objave bar po dve knjige godišnje. U pripremi su knjige nekolicine novih autora (M. Carana, M. Vukovića, N. LJubičića ı S. Bajića).

U razmatranju finansijskog stanja, ukazano Je na neuredno izmirenje obaveza za preuzete marke Jednog broja društava kao i neuredno plaćanje članarine. Zaključeno Je да је neophodno upozoriti sva društva koja ne izvršavaju svoje finansijske obaveze prema Savezu da napuste takvu praksu pa je insistirano ı na sankcijama prema njima.

Doneseno je još nekoliko odluka administrativnog ı tehničkog karaktera.

(za "Filatelist", na osnovu "Zapisnika" V.B.)

SEDNICA PREDSEDNISTVA SFJ

Početkom Jula Predsedništvo SFJ je održalo svoju poslednju sednicu pred godišnje odmore.

Na dnevnom redu našli su se zaključni izveštaji zvaničnika Desete jugoslovenske filatelističke izložbe - Jufiz X, izveštaj naše delegacije sa kongresa Evropske filatelističke federacije (FEP), izveštaj komesara sa međunarodnih izložbi u Londonu i Beču, problemi finansiranja Saveza ı tekuća pitanja.

Predsedništvo Je ocenilo da Je Deseta jugoslovenska filatelistička izložba u organizacionom ı izlagačkom pogledu bila na veoma visokom nivou. U pogledu izloženog materijala Jufiz X Je pokazao objektivne izlagačke mogućnosti jugoslovenskih filatelista ı nagovestio nove uspehe načih izlagača na međunarodnom planu. U takmičarskim klasama postanska istorija ı poštanske celine zapažen Je nov napredak što se ne može reći ı za klasu tematske filatelije pa ı druge izlagačke klase kod kojih Je vidljiva stagnacija ı oscilacije od izložbe do izložbe. Omladinska klasa, iako zastupljena u pristojnom broju izložaka, po kvalitetu Još uvek dosta zaostaje u svim elementima izlaganja pa će se Još morati sačekati značajniji međunarodni uspeh.

U finansijskom pogledu izložba je potpuno pokrivena sredstvima koja je obezbedio marketing Jufiza koji su činili praktično svi članovi organizacionog odbora. Ipak, treba naglasıti da Je pored "Jugomarke"(kao suorganizatora) ı "Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca Narodne banke Jugoslavije" najznačajniju materijalnu podršku pružio Savez filatelista Srbije.