Filatelista

2 FUKADIN DIMITRIJEVIĆ

SRPSKA AVIJATIKA NA SOLUNSKOM FRONTU

Fukadin Dimitrijević

Dolaskom srpske vojske na Krf (koji je izabrala za svoje privremeno utočište) veoma se izmenio Život na ovom mirnom ostrvu. Tu se ispod krošnji stoletnih maslina, odmarala i oporavljala srpska vojska. U jedinicama razmeštenim pod stotinama šatora i novopodignutih baraka obavljala se reorganizacija, gladu i bolešću iscrpljene srpske vojske koja se zbog brzine svog odvijanja završila 1. marta 1916. godine.

Od vojnika aeroplanske eskadre I poziva narodne vojske prvog balonskog odeljenja I poziva niške ı pirotske golubije stanice i vodonične centrale, obrazovan Je aeroplanski depo. Vazduhoplovna komanda dobila je nov naziv "AEROPLANSKA ESKADRA". Za njenog komandanta postavljen je major Kosta Miletić, za komandira aeroplanskog depoa određen je kapetan | klase Živojin Stanković dok je inž. kapetan I klase Jovan Jugović dotadašnji komandir | balonskog odeljenja, određen na službu u štabu aeroplanske eskadre, gde je vršio dužnost komandanta jer se major Miletić nalazio na bolovanju do 23. aprila 1916. godine. Naknadno Je formirana aeroplanska eskadrila (za njenog komandanta postavljen kapetan I klase Miloš Ilić) kao i radionica aeroplanskog depoa čiji je rukovodilac bio inž. potporučnik Marko Marković-Markolesko. Brojno stanje nove aeroplanske eskadre I poziva na dan 1. marta 1916. godine bilo je ukupno 132 čoveka, od kojih - 11 oficira, 1 činovnik, 15 podoficira, tri majstora, 48 vojnika kadrovika ı 54 vojnika rezervista.

Dolazaku Mikru ı formiranje novih eskadrila

Posle uspešno završene reorganizacije, intezivno se radilo na pripremi formiranja novih eskadrila. Nezaposleno ljudstvo je odlazilo svakog dana na rad na francuski aerodrom u mesto Lefkimo na Krfu.

U cilju što bolje obučenosti i odlaska na Solunski front, komandant vazduhoplovne komande major Kosta Miletić uputio je Vrhovnoj komandi raport (u vidu referata) gde izlaže potrebu da se u Francusku pošalje na obuku, na novim ı brzim avionima, nova grupa oficira koji će biti odabrani od prijavljenih na oglas; dosadašnje pilote treba uputiti u Solun kao i 25 novoizabranih pitomaca kojiće se školovati u francuskoj eskadrili da bi mogli obuku da obavljaju na modernijim aparatima. Takode izvidače i mehaničare poslati u Francusku eskadrilu u Solunu kako bi se osposobili ı usavršili za službu na novim aparatima.

Vrhovna komanda Je usvojila sve ove predloge i raspisala konkurs po kome je izabrano 20 oficira ı podoficira za izučavanje pilotaže u Francuskoj.