Filatelista

Srpska avijatika na Solunskom frontu 3 O O E U SK U U U = K__—_

Rešenje o izboru i slanju pitomaca pilotske škole u Francuskoj doneo je ministar vojni pukovnik Božidar Terzić. Izabrani pitomci su u Francusku otputovali u aprilu 1916. godine. Po završteku pilotske škole u Šartru, ova grupa pilota vratila se na Solunski front 19. septembra 1916. godine posle čega je rasporedena po eskadrilama.

Aeroplanska eskdra sa italijanskim lađama sa Krfa preselila se u pristanište Mikru na Halkidikiju kod Soluna, 26. aprila 1916. godine.

U cilju zadržavanja određenog stepena samostalnosti srpskog vazduhoplovstva pre uključivanja našeg osoblja u francusko-srpske eskadrile pored štaba Aeroplanske eskadre (na čijem je čelu bio major Kosta Miletić) kao posebna jedinica srpskog vazduhoplovstva u Mikri formiran je ı Aeroplanski depo. U njegovom logoru u Mikri bili su smešteni svi srpski vazduhoplovci kao i tehničke službe i operativne jedinice. U sastavu Aeroplanskog depoa funkcionisao je i Aeroplanski park koji je bio zadužen za obavljanje tehničke službe. U njemu su sklapani i ispitivani avioni, vršena popravka oštećenih aviona kao ı remont avionskih motora. U Aeroplanskom parku je radilo oko 170 aviotehničara, zanatlija drugih profesija i vojnika. Aeroplanski park je preseljen u Veterkop 31. avgusta 1917. godine.

Formiranje srpsko-francuske eskadrile

Preseljenjem Aeroplanske eskadrile iz Soluna u Sedes izvršeno Je spajanje ı uključivanje srpskog osoblja u zajedničke srpsko-francuske eskadrile 18. juna 1916. godine, a srpsko osoblje je ostalo potčinjeno Aeroplanskoj eskadri. Francuski major Rože Vitra postavljen Je za komandanta "Srpske Avijatike". Za komandire srpskofrancuskih eskadrila postavljani su francuski oficiri, piloti. Zbog operativnog vršenja službe kao i održavanja veze, u svakoj eskadrili, najstariji po činu, srpski oficir, bio Je šef srpskog osoblja.

Srpski piloti, izviđači ı mehaničari brzo su se uklopili u mešovite eskadrile jer je većina od njih završila francuske škole ıli obuku. Prema odluci Komande istočne vojske formirano Je sedam francuskih eskadrila: MF-85, MF-86, MF-88, МЕ-89,

М-90, У-91, У-93 1 ре тапсизко-згракић езкадпа: МЕ-82, М-84, У-87, МЕ981 МЕ-99.

Pored aerodroma u Sudesu ı Mikri francusko-srpske eskadrile su imale na korišćenje ı aerodrome u Veterkopu, Ostrovu ı Gorgopu.

Pojava srpske vojske, a posebno aviona sa srpskim oznakama veoma je zabrinula naše neprijatelje Nemce, Austrijance ı Bugare.