Filatelista

32 ТАМАЧЈЏЕ Ž. ILIĆ

„Istorija za poštansku istoriju

ODBRANA ZEMUNA OD KUGE U BEOGRADU I SRBIJI 1814 GODINE* (nastavak iz broja 243)

Prof. Tanasije Ž. Ilić

Položaj Zemuna u odbranbenom sistemu

“Pošto Je sremska granica važila kao najistureniji položaj austrijske narodne vojske (Miliz) prema Beogradu, najvažniJoj neprijateljskoj strateškoj poziciji, Dvorski ratni savet Je uporno nastojao da je snabde potrebnim ı valjanim ljudstvom”. A za to je trebalo “primamljivati onostrane (turske) podanike”, dobar ratnički elemenat, za naseljavanje ove granice!. U tom položaju Zemun Je bio na najosetljivijoj tački s pretežno pravoslavnim, najviše srpskim življem koji Je stalno održavao raznovrsne veze ne samo s Beogradom ı Srbojim nego ı s dubljim zaledjem evropske Turske. Koliko god je to u nesumnjivo dobrim zdravstvenim prilikama bilo korisno za Zemunce, utoliko je baš zbog tih veza bilo nezgodno i opasno u danima neposredne opasnosti, to Jest kad Je kuga harala u severnoj Srbiji i Beogradu, a osobito kad je saobraćaj bio ograničen ili čak prekinut na duže vreme, jer su se usled toga, kraj svih zabrana, održavale veze.

Odmah u njegovoj bližoj pozadini nalazila se Slavonska generalna komanda u Petrovaradinu, koja je pod sobom imala tri regimente (Gradišku, Brodsku i Petrovaradinsku) s velikom kordonskom linijom. Ona je upravljala jakom špijunažom, čija je najglavnija ekspozitura bila u Zemunu, u rukama komandanta Vojne komande, odnosno njemu potčinjenog plac-majora, pa Je stoga Zemun uvek bio brzo i dobro obavešten o svemu a posebno o kretanju kuge u Turskoj.

S druge strane, na sredini najživljeg suvozemnog prometa izmedju Carigrada i Beča, zatim u najvažnijem čvoru jako razgranatog rečnog, saobraćaja, Zemun Je bio najveća propusna, odnosno, prolazna stanica na kordonu, ра је zbog toga sanitetska služba u njemu morala biti jaka i stroga, jer je postojala velika mogućnost da se kuga tuda provuče u srce habzburške carevine.

Sve to dovoljno jasno govori o delikatnom položaju Zemuna u odbranbenom sistemu od kuge. Prema tome, nije nikakvo čudo što mu je Dyvorski ratni savet poklanjao posebnu pažnju, kao pretstraži prema Beogradu, sedištu veće уојпе 1