Filatelista

Odbrana Zemuna od kuge u Beogradu i Srbiji 1814. godine 35

===> == —— GK,

Da bi ubrzao trgovački saobraćaj i s njim uskladio održavanje sanitetskih mera, Dvorski ratni savet je izdao jedno cirkularno naredjenje o “čišćenju stvari” u kontumacima, ali, da se ne bi tim izazvala zabuna kod nadležnih organa, Generalna komanda je u vezi toga 11 maja poslala potrebno uputstvo po kome se to brzo čišćenje stvari odnosi samo na lica koja dolaze iz “nesumnjivo” zdravih predela Turske s robom koja ne prima lako kužnu mijazmu. Što se tiče drugih predmeta, ostaje i dalje rok za čišćenje od sedam dana. Pod “sumnjivim vremenom” treba podrazumevati ono kad se kuga pojavi u Carigradu ili u kojoj pokrajini evropske Turske, a “opasno vreme” je ono kad kuga zahvati pogranične pokrajine: Bosnu, Srbiju, Vlašku ı Moldavskuć. U takvim slučajevima se izdržava pun karanten dvadeset osam ili čak četrdeset dva dana.

Koliko su sve te mere za odbranu od kuge bile važne, a briga o tome ozbiljna ı velika, vidi se iz sledećeg. Kad je polovinom oktobra 1812. godine Napoleon napustio Moskvu i otpočelo opšte povlačenje njegovih armija iz Rusije, kad Je, dakle, napeta pažnja evropskog kulturnog sveta bila uperena na to zbivanje, austrijski car Franja Il osetio se pobudjenim, “zbog kuge u Carigradu i drugim mestima” Turske, da lično naredi da se svuda na kordonu striktno drže svi sanitarni propisi Sanitetskog normativa od 1776. godine, da se karanten produži na dvadeset osam dana, a straže da zauzmu mesta “po drugom stepenu opasnosti ”. To je značilo da se posednu i zemunice koje su se nalazile izmedju čardaka (glavnih straža) na kordonu, to jest udvostručavanje stražara. Slavonska generalna komanda je 22. oktobra saopštila to carevo naredjenje. General Červinka je na to javio Magistratu da mu viša naredjenja nalažu u dužnost da rukovodi svim postojećim merama protivkužne predostrožnosti. Stoga traži od Magistrata da objavi gradjanstvu, “pod pretnjom neizostavne i najstrože kazne, da se svaki mora u sadašnjim vrlo važnim sanitarnim prilikama uzdržavati od svih nedozvoljenih veza s onostranim (srpskim i turskim) podanicima ...” i da se svi moraju pridržavati onih mera od 1 marta te godine. Zemunski svinjari, čije se svinje kreću po terenu pred Beogradskom kapijom (u Zemunu) pa idu do Mrtve straže ı do ušća Save, da se prisile da se s tom svojom stokom ne približavaju više od pedeset koraka kordonskim stražamaš, S tim se ušlo u 1813. godinu.

Ali dok je kuga početkom 1813. godine bila Jako malaksala u Carigradu”, ona se polovinom te godine s novom žestinom pojavila u Smirni ı na Kipru, u Aleksandriji ı na Malti!!, dakle u većim trgovačkim mestima ı na važnim trgovačkim linijama. Kako je Solun, kao velika egejska luka, bio u tesnoj vezi s živim prometom na Sredozemnom moru, a mere predostrožnosti slabe ı nedovoljne, kuga mu Je bila brzo dovezena.

Dobivši vest da se kuga pojavila u Solunu pa doprla ı do Niša, idući velikom magistralom Solun-Beč, Dvorski ratni savet Je (27. Juna 1813, godine) naredio da se karanten, koji je već bio skraćen odmah produži na deset dana, a Generalna